Spośród wszystkich związków odżywczych jakie przyswajamy wraz z pożywieniem, to właśnie witaminy będą miały największe znaczenie dla naszego organizmu. Ich unikatowe właściwości wpływają między innymi na zwiększenie jego odporności, regulują pracę poszczególnych organizmów, są niezbędne do utrzymania procesów życiowych na odpowiednim poziomie oraz będą odpowiedzialne za procesy wzrostu i syntezy skrajnej większości tkanek i komórek w naszym organizmie.
Witaminy to specyficzne substancje, które znajdziemy w bardzo wielu produktach spożywczych. Ich największe nagromadzenie występuje jednak w warzywach i owocach. To właśnie z tych produktów powinniśmy dostarczać witaminy dla organizmu. Co więcej, dzięki osiągnięciom dzisiejszej medycyny, jesteśmy w stanie dokonać syntezy sztucznych witamin w warunkach laboratoryjnych, co pozwala na ich dostarczanie organizmowi w postaci tabletek i innych leków. Należy jednak pamiętać, że nawet największe stężenie witamin w postaci środków farmakologicznych, nie będzie tak korzystne dla naszego organizmu jak ich przyswajanie w naturalnej formie.
Podział witamin na grupy
Poszczególne z witamin dzieli się na charakterystyczne grupy w zależności od roli jaką odgrywają w naszym organizmie oraz skutki ich niedoboru albo też przedawkowania. Do tych najważniejszych należą witaminy z grupy A, D, B, E, K oraz C. Niektóre z ich właściwości wpływały będą na przykład tylko i wyłącznie na zdrowy i atrakcyjny wygląd włosów, skóry i paznokci, inne natomiast posiadały będą newralgiczne i wysoce relewantne znaczenie dla naszego organizmu, o czym wspomniano już z resztą wcześniej.
Przykładowo, retinol, czyli witamina A odpowiedzialna jest za procesy widzenia, odpowiada bowiem bezpośrednio za wrażliwość siatkówki oka. Gdyby zabrakło jej w naszej diecie, mogłoby więc skończyć się to poważnymi problemami ze wzrokiem. Co więcej, reguluje ona właściwy poziom wzrostu młodych organizmów, zapobiega tworzeniu się krzywego oraz nierównego zgryzu i dzięki niej błony śluzowe wytwarzają odpowiednie ilości niezbędnych wydzielin.
Innym przykładem może być kobalamina, czyli witamina B12 – to dzięki niej w szpiku kostnym powstawać będzie krew rozchodząca się następnie po powierzchni całego organizmu. Jej niedobór może skończyć się między innymi trwałymi uszkodzeniami układu nerwowego albo doprowadzić do poważnej anemii. Co więcej witamina ta jest niezbędnym składnikiem procesów syntezowania innych, niezwykle ważnych dla naszego organizmu związków oraz substancji.
Pozostałe nasze teksty:
- Naduzywanie etanolu
- Nie będzie wersji Firefoxa 7, 8 i 9
- Das Oberschlesiche Bier (browar nieznany dla F.H.U. Mężyk)
- Co dawać do jedzenia dzieciom
- Frankfurter Grapefruit (Frankfurter Brauhaus, Niemcy)
- Perła Niepasteryzowana (Browar Perła)
- Cel: Uczyć ludzi dostrzegania osobowości
- Rozkładana kanapa w pokoju dziennym
- Kolonoskopia w znieczuleniu ogólnym
- Nowa usługa Google zadba o Twoja prywatność
- Orzechy brazylijskie
- Zdrowe dania obiadowe
- Dieta z indeksem glikemicznym
- Bakteria E.coli
- Odporność
Menu:
-
-
Anteny UMTS: Przewodnik po Technologii Komunikacyjnej Nowej Generacji
23 listopada 2023 By admin -
Kamera Dania w Kopenhadze: Miejsce, Gdzie Kreatywność Spotyka Rozrywkę
21 października 2023 By admin -
Jakie prędkości są potrzebne do strumieniowania w 4K?
25 sierpnia 2023 By admin -
-
Cytrynówka Bodzia
30 listopada 2016 By admin -
Maternus Premium Pilsener (Brouwerij Martens, Belgia)
24 grudnia 2018 By admin -
Raciborskie Miodowe (Browar Zamkowy w Raciborzu)
24 listopada 2018 By admin -
Veltins Pilsener (Brauerei C.&A.; Veltins, Niemcy)
24 lutego 2019 By admin -
Łomża Wyborowe (Browar Łomża/ Royal Unibrew)
24 czerwca 2018 By admin
-
Problemy z nadwagą?
10 marca 2016 By admin -
Medycyna w służbie zdrowia
10 marca 2016 By admin -
Zadbaj o siebie i swój organizm
10 marca 2016 By admin -
Dzikie kulinaria
30 sierpnia 2016 By admin -
Losowe artykuły:
-
8 lutego 2020 Dobry klasyczny schabowy
Okazuje się ze klasycznego schabowego również można zepsuć i nie każdy z nas robi go dobrze i smacznie. Wiadomo, że do schabowego należy zakupić mięso wołowe z kością lub też bez. Mięso pokroić na odpowiednie plastry w zależności od naszych upodobań, gdyż niektórzy wolą większe, a niektórzy mniejsze sztuki. Mięso należy obtłuc specjalnym tłuczkiem do…
-
25 maja 2018 Komes Potrójny Złoty (Browar Fortuna)
Mooooooc. Kolejny z trojaczków wydanych na świat przez Fortunę na przełomie 2012 i 2013 r. Tym razem trippel, a więc piwo w stylu belgijskim, górna fermentacja, niepasteryzowane, bardzo mocne. Producent zachęca do leżakowania, ponieważ piwo jest refermentowane w butelce i po kilku miesiącach spokojnej pracy organicznej w ciemnej piwniczce może znacząco zmienić profil smakowy. Ja…
Kategorie
- Artykuły gościnne (9)
- Blog (165)
- Etykiety na piwo domowe (28)
- Festiwal dobrego piwa (28)
- Jak zrobić piwo (39)
- Jak zrobić własne piwo (27)
- Piwo tesco (27)
- Piwowar domowy (26)
- Skrzynka na piwo (26)
- Słodownia Strzegom (25)
- Tesco piwa (26)
- Transporter do piwa (26)
- Zdrowa kuchnia (153)