Zdrowa kuchnia

Działanie witamin w organizmie

Off 38

Spośród wszystkich związków odżywczych jakie przyswajamy wraz z pożywieniem, to właśnie witaminy będą miały największe znaczenie dla naszego organizmu. Ich unikatowe właściwości wpływają między innymi na zwiększenie jego odporności, regulują pracę poszczególnych organizmów, są niezbędne do utrzymania procesów życiowych na odpowiednim poziomie oraz będą odpowiedzialne za procesy wzrostu i syntezy skrajnej większości tkanek i komórek w naszym organizmie.

Witaminy to specyficzne substancje, które znajdziemy w bardzo wielu produktach spożywczych. Ich największe nagromadzenie występuje jednak w warzywach i owocach. To właśnie z tych produktów powinniśmy dostarczać witaminy dla organizmu. Co więcej, dzięki osiągnięciom dzisiejszej medycyny, jesteśmy w stanie dokonać syntezy sztucznych witamin w warunkach laboratoryjnych, co pozwala na ich dostarczanie organizmowi w postaci tabletek i innych leków. Należy jednak pamiętać, że nawet największe stężenie witamin w postaci środków farmakologicznych, nie będzie tak korzystne dla naszego organizmu jak ich przyswajanie w naturalnej formie.
Podział witamin na grupy

Poszczególne z witamin dzieli się na charakterystyczne grupy w zależności od roli jaką odgrywają w naszym organizmie oraz skutki ich niedoboru albo też przedawkowania. Do tych najważniejszych należą witaminy z grupy A, D, B, E, K oraz C. Niektóre z ich właściwości wpływały będą na przykład tylko i wyłącznie na zdrowy i atrakcyjny wygląd włosów, skóry i paznokci, inne natomiast posiadały będą newralgiczne i wysoce relewantne znaczenie dla naszego organizmu, o czym wspomniano już z resztą wcześniej.

Przykładowo, retinol, czyli witamina A odpowiedzialna jest za procesy widzenia, odpowiada bowiem bezpośrednio za wrażliwość siatkówki oka. Gdyby zabrakło jej w naszej diecie, mogłoby więc skończyć się to poważnymi problemami ze wzrokiem. Co więcej, reguluje ona właściwy poziom wzrostu młodych organizmów, zapobiega tworzeniu się krzywego oraz nierównego zgryzu i dzięki niej błony śluzowe wytwarzają odpowiednie ilości niezbędnych wydzielin.

Innym przykładem może być kobalamina, czyli witamina B12 – to dzięki niej w szpiku kostnym powstawać będzie krew rozchodząca się następnie po powierzchni całego organizmu. Jej niedobór może skończyć się między innymi trwałymi uszkodzeniami układu nerwowego albo doprowadzić do poważnej anemii. Co więcej witamina ta jest niezbędnym składnikiem procesów syntezowania innych, niezwykle ważnych dla naszego organizmu związków oraz substancji.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Browar w Raciborzu niedługo wypuści dwa nowe piwa

    Z dzisiaj opublikowanej na Portalu Spożywczym krótkiej rozmowy z Ryszardem Sandeckim, prezesem Browaru Zamkowego, dowiadujemy się m.in., że już za miesiąc do sklepów trafią dwa zupełnie nowe piwa warzone w Raciborzu: Raciborskie Zielone i Ciemne. Piwa te uzupełnią portfolio browaru, które w chwili obecnej liczy dokładnie dwie marki: Raciborskie i Twierdzowe. Można przypuszczać, że zielone…

  • OPAT

    Rodzaj piwa: jasne (svetle vycepni pivo) Zawartość alkoholu: 4,2% Zawartość ekstraktu: 11% Skład: woda, słód, drożdże , chmiel, extrakt chmielowy, antyoxydant E300 Cenna: 3,90 zł ( butelka ) temperatura spożycia: pokojowa Piwo z bliskiego nam Brumowa. Kolor jasny słomkowy. Piana po nalaniu do kufla dość długo się utrzymuje.Nagazowanie mocne, odpowiednie dla piw typowo orzeźwiających czeskich….