Zbierając kurki w lesie bardzo łatwo je znaleźć i odróżnić od innych grzybów. Sezon na nie rozpoczyna się w czerwcu a kończy się w październiku. Mamy sporo czasu by cieszyć się ich smakiem.
Kurki są doskonałym dodatkiem do wielu dań. Ich niezwykły, delikatny smak i aromat doskonale komponuje się z mięsami, makaronami. Wyborne są też jako samodzielne danie. Kurka to grzyb, który występuje w całym kraju. Pięknie wygląda, jej kapelusz może mieć nawet 10 cm. Trzonek ma mniejszy. Przepiękny kolor od jasnożółtego po ciemnożółty. Miąższ ma korzenny, lekko owocowy zapach. Kurka w smaku jest łagodna ale z delikatną pieprzową nutą. Tak jak i inne grzyby nie mają zbyt dużo wartościowych składników. Mają w sobie sporo wody, trochę tłuszczu oraz białko. W śladowych ilościach występują witaminy z grupy B, C, D, E, beta karoten oraz potas, jod, wapń, fluor. Kurki doskonale nadają się do smażenia, gotowania, marynowania, duszenia. Można też je zamrozić. Duszone kurki są bardzo popularnym daniem. Wystarczy je dokładnie umyć, następnie dusić przez około 10 minut, dodając do tego odrobinę oleju. Niestety podczas duszenia tracą na swojej objętości. Smażone też smakują wyśmienicie. Używamy do tego masła ale nie solimy grzybów gdyż wychodzący z nich sok utrudnia nam smażenie. Kurki można też ususzyć. Niestety podczas tego procesu tracą swój aromat. Przed spożyciem, ususzone kurki, należy namoczyć w wodzie. Moczymy je przez około 30 minut. Wrócą one do swojego poprzedniego kształtu.
Pozostałe nasze teksty:
- Zepsute oblewarki i całodniowy paraliż fabryki czekoladek
- Pizzeria 24h Warszawa dostawa
- Belg (Browar Lwówek)
- Korekcja wzroku
- Depilacja laserowa – Bytom
- KAKAOWIEC
- Jak wzmocnić żyły
- Leczenie kanałowe Warszawa
- Włoskie wina
- Meble gastronomiczne Bełchatów
- Fizjoterapia zwierząt i fizjoterapia psów
- Kosze bożonarodzeniowe Dąbrowa Górnicza
- Książęce Ciemne Łagodne (Kompania Piwowarska)
- Dobre oddychanie
- Portal medyczny
Menu:
-
-
Anteny UMTS: Przewodnik po Technologii Komunikacyjnej Nowej Generacji
23 listopada 2023 By admin -
Kamera Dania w Kopenhadze: Miejsce, Gdzie Kreatywność Spotyka Rozrywkę
21 października 2023 By admin -
Jakie prędkości są potrzebne do strumieniowania w 4K?
25 sierpnia 2023 By admin -
-
Cytrynówka Bodzia
30 listopada 2016 By admin -
Maternus Premium Pilsener (Brouwerij Martens, Belgia)
24 grudnia 2018 By admin -
Raciborskie Miodowe (Browar Zamkowy w Raciborzu)
24 listopada 2018 By admin -
Veltins Pilsener (Brauerei C.&A.; Veltins, Niemcy)
24 lutego 2019 By admin -
Łomża Wyborowe (Browar Łomża/ Royal Unibrew)
24 czerwca 2018 By admin
-
Problemy z nadwagą?
10 marca 2016 By admin -
Medycyna w służbie zdrowia
10 marca 2016 By admin -
Zadbaj o siebie i swój organizm
10 marca 2016 By admin -
Dzikie kulinaria
30 sierpnia 2016 By admin -
Losowe artykuły:
-
24 października 2018 Trybunał Trójsłodowe (Sulimar)
Kolejne piwo z nowej linii Sulimaru – tym razem browar zachęca do degustacji użyciem trzech rodzajów słodów. Te słody to: jęczmienny, pszeniczny i karmelowy. Od pierwszego Trybunał otrzymał w darze wyrazisty, pełny, słodowy smak, od drugiego nie najgorszą (początkowo) pianę, zaś od trzeciego – ciemniejszą barwę. Trójsłodowe nalewa się z przyjemną dla oka, gęstą pianą,…
-
24 lutego 2019 Weihenstephaner Kristall Weissbier (Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan, Niemcy)
Bawarski browar szczyci się mianem najstarszego producenta piwa na świecie. Warzy dziesięć rodzajów piwa, w tym kilka pszeniczniaków. Dziś o jednym z nich. Kristall Weissbier jest nietypowy, ponieważ został dokładnie odfiltrowany –jakby na przekór tradycji mówiącej, że pszeniczniak musi być mętny i zawiesisty. Gdyby nie potężna, bardzo trwała piana, z wyglądu można by go pomylić…
Kategorie
- Artykuły gościnne (9)
- Blog (165)
- Etykiety na piwo domowe (28)
- Festiwal dobrego piwa (28)
- Jak zrobić piwo (39)
- Jak zrobić własne piwo (27)
- Piwo tesco (27)
- Piwowar domowy (26)
- Skrzynka na piwo (26)
- Słodownia Strzegom (25)
- Tesco piwa (26)
- Transporter do piwa (26)
- Zdrowa kuchnia (153)