Etykiety na piwo domowe

Włoskie wina

Off 13
Włoskie wina
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Włoskie wina

Ciągnące się pola winorośli są od wieków wpisane w ujmujący krajobraz Włoch. Prowadzenie winnic jest rodzimą tradycją przechodzącą z pokolenia na pokolenie. No może dzisiaj wygląda to nieco inaczej, bo młodzi nie zawsze chcą pójść w ślady ojców. Nie zmienia to jednak faktu, że kraj jest jednym z wiodących producentów wina na całym świecie. Włochy to kraina winem pachnąca. Podaje się je do obiadów i deserów i przy długich wieczornych rozmowach. Nie ma zabawy bez wina. Na terenie Włoch uprawia się najróżniejsze gatunki winorośli. Sprzyja temu rozciągłość kraju powodująca zróżnicowanie klimatyczne. Najcieplejszy klimat występuje na południu Włoch i ochładza się w kierunku północnym. Zarówno amatorzy białych win jak i czerwonych znajdą asortyment odpowiadający ich oczekiwaniom. Miliony winnic przewyższają produkcję rodem z Francji. W historycznej krainie Etrusków zwanej dzisiaj Toskanią narodziło się wino o nazwie Chianti. Jest to najpopularniejsze włoskie wino o wytrawnym smaku i mocnej czerwonej barwie. Jego zawartość alkoholu wynosi pomiędzy 11,5 a 12,5%. Do jego produkcji wykorzystuje się takie szczepy jak: Sangiovese, Trebbiano toscano, Canaiolo nero oraz Malvasia del Chianti. Z największej wyspy Morza Śródziemnego, Sycylii, a dokładnie z okolicy Marsala wywodzi się z kolei wino o tej samej nazwie. Występuje w postaci białej i czerwonej i należy do grona win słodkich. Zawiera około 15 do 18% alkoholu. Długość leżakowania tego wina wynosi od 1 roku do ponad 10 lat. Opisy: Fine, Superiore, Superiore Riserva, Vergine e/o Soleras i Vergine e/o Soleras Stravecchio e Vergine e/o Soleras Riserva oznaczają coraz dłuższe okresy leżakowania poszczególnych win Marsala, od jednego roku do co najmniej 10 lat. Zbiór włoskich win można posegregować w zależności od regionu i każda z tych kolekcji to obietnica niezapomnianych doznań.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Klasztorne piwo (Browar Jabłonowo)

    Jeśli mamy koniec października, to znaczy, że jest zima i białe niedźwiedzie przechadzają się ulicami naszych miast. Czas zatem wypić coś na rozgrzewkę. Piwo wzorowane na belgijskich „klasztorniakach” z Manufaktury Piwnej browaru Jabłonowo ma całkiem sporą zawartość alkoholu. Ale czy oprócz mocy ma do zaoferowania również ciekawe doznania smakowe? Zrobiłem eksperyment i nalałem to piwo…

  • Klasyczne mielone inaczej

    Mięso mielone w naszej kuchni stanowi jedno z częściej przyrządzanych dań, jeśli chodzi o obiady w naszych domach. Dzieje się tak ponieważ z mięsie mielonym oprócz przyprawiania i obtaczania w bułce tartej nie trzeba w sumie robić żadnych dodatkowych czynności, które przykładowo należy robić w przypadku schabowego lub też, gdy gotujemy mięso na parze. Oczywiście…