Składniki:
Na ciasto:
1. 1 kilogram mąki pszennej
2. 1,5 szklanki letniej wody
3. 2 łyżki oleju
4. 1 jajko
5. Sól
Na farsz:
1. 75 dag mięsa zmielonego mięsa (wieprzowego lub wołowego według gustu)
2. 1 cebula
3. 2 żółtka
4. Czosnek
5. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
6. Masło lub śmietana do polania gotowych pierogów
Wykonanie:
Z podanych produktów zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.
Cebulę i czosnek obrać i drobniutko posiekać. Dodać do zmielonego mięsa wraz z dwoma żółtkami, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wyrobić na gładką jednolitą masę.
Ciasto na pierogi rozwałkować, wycinać krążki, na każdy krążek nakładać porcję farszu, składać na pół i dokładnie zlepiać brzegi formując pierogi.
W garnku zagotować dużą ilość posolonej wody i wkładać partiami pierogi na wrzątek; gotować kilka minut po wypłynięciu. Wyjmować łyżką cedzakową na talerze i podawać ze stopionym masłem lub śmietaną. Takie pierożki także można zapiekać w piekarniku.
Pozostałe nasze teksty:
- Dębowe Mocne (Kompania Piwowarska)
- Odporność
- Restauracja polska Warszawa
- Public Relations w browarach
- Oettinger Hefeweissbier (Oettinger Brauerei, Niemcy)
- Diavola Garwolin
- Prywatna klinika odwykowa i centrum dermatologii Warszawa
- Usuwanie znamion Warszawa
- Twierdzowe Niepasteryzowane (Browar Zamkowy w Raciborzu)
- Bez jedzenia organizm traci swoją jakość
- Barista na targi Ełk
- Nowości w badaniu piersi
- Łomża Wyborowe (Browar Łomża/ Royal Unibrew)
- Słodycze reklamowe Bielsko-Biała
- Wino chilijskie półwytrawne czerwone
Menu:
-
-
Anteny UMTS: Przewodnik po Technologii Komunikacyjnej Nowej Generacji
23 listopada 2023 By admin -
Kamera Dania w Kopenhadze: Miejsce, Gdzie Kreatywność Spotyka Rozrywkę
21 października 2023 By admin -
Jakie prędkości są potrzebne do strumieniowania w 4K?
25 sierpnia 2023 By admin -
-
Cytrynówka Bodzia
30 listopada 2016 By admin -
Maternus Premium Pilsener (Brouwerij Martens, Belgia)
24 grudnia 2018 By admin -
Raciborskie Miodowe (Browar Zamkowy w Raciborzu)
24 listopada 2018 By admin -
Veltins Pilsener (Brauerei C.&A.; Veltins, Niemcy)
24 lutego 2019 By admin -
Łomża Wyborowe (Browar Łomża/ Royal Unibrew)
24 czerwca 2018 By admin
-
Problemy z nadwagą?
10 marca 2016 By admin -
Medycyna w służbie zdrowia
10 marca 2016 By admin -
Zadbaj o siebie i swój organizm
10 marca 2016 By admin -
Dzikie kulinaria
30 sierpnia 2016 By admin -
Losowe artykuły:
-
27 lutego 2022 Francuskie czerwone wino wytrawne
Dlaczego warto pić czerwone wino? Coraz więcej osób całkowicie rezygnuje z picia jakiegokolwiek alkoholu i wchodzi w ten sposób na drogę totalnej abstynencji. Podejmowanie tak drastycznych kroków nie jest jednak wcale konieczne dla zachowania właściwego zdrowia. Wiele przeprowadzonych badań naukowych przemawia zresztą za regularnym spożywaniem wina. Zwłaszcza tego czerwonego. Francuskie czerwone wino wytrawne ma swoje…
-
24 maja 2018 Klasztorne piwo (Browar Jabłonowo)
Jeśli mamy koniec października, to znaczy, że jest zima i białe niedźwiedzie przechadzają się ulicami naszych miast. Czas zatem wypić coś na rozgrzewkę. Piwo wzorowane na belgijskich „klasztorniakach” z Manufaktury Piwnej browaru Jabłonowo ma całkiem sporą zawartość alkoholu. Ale czy oprócz mocy ma do zaoferowania również ciekawe doznania smakowe? Zrobiłem eksperyment i nalałem to piwo…
Kategorie
- Artykuły gościnne (9)
- Blog (165)
- Etykiety na piwo domowe (28)
- Festiwal dobrego piwa (28)
- Jak zrobić piwo (39)
- Jak zrobić własne piwo (27)
- Piwo tesco (27)
- Piwowar domowy (26)
- Skrzynka na piwo (26)
- Słodownia Strzegom (25)
- Tesco piwa (26)
- Transporter do piwa (26)
- Zdrowa kuchnia (153)