Zdrowa kuchnia

Pierogi z mielonym mięsem

Off 20

Składniki:

Na ciasto:

1. 1 kilogram mąki pszennej
2. 1,5 szklanki letniej wody
3. 2 łyżki oleju
4. 1 jajko
5. Sól

Na farsz:

1. 75 dag mięsa zmielonego mięsa (wieprzowego lub wołowego według gustu)
2. 1 cebula
3. 2 żółtka
4. Czosnek
5. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
6. Masło lub śmietana do polania gotowych pierogów

Wykonanie:

Z podanych produktów zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.
Cebulę i czosnek obrać i drobniutko posiekać. Dodać do zmielonego mięsa wraz z dwoma żółtkami, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wyrobić na gładką jednolitą masę.
Ciasto na pierogi rozwałkować, wycinać krążki, na każdy krążek nakładać porcję farszu, składać na pół i dokładnie zlepiać brzegi formując pierogi.
W garnku zagotować dużą ilość posolonej wody i wkładać partiami pierogi na wrzątek; gotować kilka minut po wypłynięciu. Wyjmować łyżką cedzakową na talerze i podawać ze stopionym masłem lub śmietaną. Takie pierożki także można zapiekać w piekarniku.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Francuskie czerwone wino wytrawne

    Dlaczego warto pić czerwone wino? Coraz więcej osób całkowicie rezygnuje z picia jakiegokolwiek alkoholu i wchodzi w ten sposób na drogę totalnej abstynencji. Podejmowanie tak drastycznych kroków nie jest jednak wcale konieczne dla zachowania właściwego zdrowia. Wiele przeprowadzonych badań naukowych przemawia zresztą za regularnym spożywaniem wina. Zwłaszcza tego czerwonego. Francuskie czerwone wino wytrawne ma swoje…

  • Klasztorne piwo (Browar Jabłonowo)

    Jeśli mamy koniec października, to znaczy, że jest zima i białe niedźwiedzie przechadzają się ulicami naszych miast. Czas zatem wypić coś na rozgrzewkę. Piwo wzorowane na belgijskich „klasztorniakach” z Manufaktury Piwnej browaru Jabłonowo ma całkiem sporą zawartość alkoholu. Ale czy oprócz mocy ma do zaoferowania również ciekawe doznania smakowe? Zrobiłem eksperyment i nalałem to piwo…