Zdrowa kuchnia

Czekolada – dla ciała i duszy

Off 16

Już dawne ludy wierzyły, że czekolada posiada niezwykłe właściwości. Witalność, energia i wzmocniona potencja, to nie wszystko, co ten wspaniały produkt potrafi zapewnić. Przede wszystkim czekoladki to bogactwo smaku i wyrafinowanego gustu.

Starożytne cywilizacje Majów i Olmeków znały potęgę czekolady. Dzięki umiejętności uprawiania drzewa kakaowca, mogli oni stworzyć napój powszechnie znany jako kakao. Ich wierzenia wytworzyły legendę wokół tych wspaniałych drzew. Majowie uważali kakaowce za drzewa bogów, a owoce drzewa były darem bogów dla ludzi.

Od Tolteków do Kolumba
Po cywilizacji Tolteków i Azteków, którzy również poznali właściwości czekolady, przyszła pora na Hiszpańskich kolonistów, którzy przybyli do Nowego Świata z nadzieją odkrycia złota. Znaleźli kakao.
Okrycie ziaren kakaowca przypisuje się Krzysztofowi Kolumbowi, który zabrał parę sztuk ze sobą do Hiszpanii jako ciekawostkę. Jednak nie spodziewał się, jak wielka kariera czeka te niezwykłe nasiona.

Właściwości czekolady
Starożytne ludy wierzyły, że czekolada wpływa na siłę, zapewnia energię i witalność. Była zarezerwowana dla arystokratów, wojowników i ludzi wysoko urodzonych. Współcześnie wiadomo, że czekolada, kakao czy inne formy, takie jak czekoladki, posiadają liczne substancję, które mogą korzystnie wpływać na nasz organizm.

Przykładowo zjedzenie jednej czekoladki dziennie może poprawić pamięć, umiejętności dostrzegania szczegółów i ożywić organizm na długie godzinny pracy. Wszystko to, dzięki zawartości magnezu.

Również spożycie czekoladek sprawia, że podnosi się poziom serotoniny w naszym ciele, przez co człowiek staje się bardziej rozluźniony, szczęśliwszy i optymistyczny. Ale to nie wszystko. Czekolada zawiera selen i cynk, które podnoszą również poziom endorfin. Człowiek po zjedzeniu jednej bądź dwóch czekoladek, ma większą witalność, energię, siłę życiową oraz lepszy humor.

Ochrona przez zmarszczkami i więcej
Czekolada może również wpływać na odmładzanie organizmu i chronić przed zmarszczkami. Dlatego w wielu gabinetach kosmetycznych wykonuje się masaże twarzy czy całego ciała oraz inne zabiegi, w których czekolada wiedzie swój prym. Czekoladoterapia pomaga zwalczać cellulit, pobudza krążenie krwi, niweluje nadmiar tkanki tłuszczowej, wygładza i odżywia skórę.

Kto by jeszcze 50 lat temu pomyślał, że czekolada może zapobiegać próchnicy. Ale to prawda. Naukowcy planują stworzenie pasty do zębów, która będzie posiadała ekstrakt z łusek kakaowca. Jednak należy pamiętać o tym, że czekolada w swoim składzie zawiera cukier, który negatywnie wpływa na zęby.

Sposób na kaszel i miłość
Kakao czy też czekolada może być dobrym lekarstwem na kaszel. Łagodzi podrażnione gardło, dzięki teobrominie.
Jednak wszystkie powyższe pozytywne właściwości czekolady są niczym w porównaniu do jej magicznych cech. Czekolada jest afrodyzjakiem, znanym od pokoleń. Pomagała uwodzić nawet najbardziej twardych samotników i stwarzała okazję do zaślubin, nawet wtedy, gdy już nie było nadziei.

Czekoladki – rozkosz smaku
Nie można zaprzeczyć, że czekolada stanowi część naszej kultury. Sięgamy po nią by poprawić sobie humor, pocieszyć, ale również podczas oglądania czy czytania książek. Towarzyszy nam od dziecka. Jej zapach kojarzy się z dzieciństwem, radością i beztroską.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Dobry klasyczny schabowy

    Okazuje się ze klasycznego schabowego również można zepsuć i nie każdy z nas robi go dobrze i smacznie. Wiadomo, że do schabowego należy zakupić mięso wołowe z kością lub też bez. Mięso pokroić na odpowiednie plastry w zależności od naszych upodobań, gdyż niektórzy wolą większe, a niektórzy mniejsze sztuki. Mięso należy obtłuc specjalnym tłuczkiem do…

  • GolBeer Mocne (Sulimar)

    Mundialowe emocje opadły, ale to wcale nie znaczy, że nie możemy się uraczyć Oficjalnym Piwem Kibica. Nalewam i obserwuję. Piana skromna, grubopęcherzykowa, szybko redukuje się do skromnego kożuszka, a potem do trwałej obwódki. Intensywny, ciężki słodowy zapach. Kolor ciemne złoto. Wysycenie średnie. W smaku bardzo słodowe, z sugestią syropu klonowego w tle, praktycznie pozbawione goryczki….