Imbir o mocnym, silnym korzennym smaku. Może być surowy lub suszony. Doskonale znany jest też marynowany czy kandyzowany. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale komponuje się z alkoholami, herbatą, kawą, doskonały do zupy dyniowej czy jako samodzielna potrawa podawana do sushi.
Inny rodzaj imbiru to też i inny jego smak. Zupełnie inaczej będzie smakować marynowany a inaczej suszony czy nawet świeży. Zastosowanie imbiru zależne jest od tego, do jakiej potrawy go użyjemy. Świeży imbir doskonale nadaje się do potraw z owoców morza, ale również dobrze się sprawdzi w towarzystwie tłustych mięs. Używając świeżego imbiru trzeba go odpowiednio stosować. Najlepiej obrać ze skórki tylko taki kawałek, jaki będzie nam potrzebny do użycia. Nie wszystkie zioła jednak dobrze znoszą jego towarzystwo. Najlepiej smakuje w zestawieniu z zielem angielskim, liściem laurowym czy gałką muszkatałową. Suszony imbir świetnie się nadaje do potraw słodkich. Podkreśli smak i aromat naszych deserów: ciast, sałatek owocowych. Oprócz jego walorów wykorzystywanych w kuchni imbir wykorzystywany jest do leczenia na przykład przeziębień lub stanów grypowych. Działa rozgrzewająco. Dlatego też dobrze się sprawdza zimą, kiedy pijemy na rozgrzanie herbatę z imbirem lub dodajemy go do napojów alkoholowych. Imbir można też wykorzystać przy innych dolegliwościach. Sok ze świeżego imbiru, wystarczy zetrzeć świeży na tarce, dobry jest dla osób z chorobą lokomocyjną. Dobry też jest na zatrucia pokarmowe.
Pozostałe nasze teksty:
- Faszerowana szynka
- Wybór zdrowszego mięsa
- Ortodonta – Bytom
- Wyrafinowana kuchnia francuska
- Gdzie kupić wódkę na wesele?
- Beer Geek Madness 5 – warto było
- Książęce Ciemne Łagodne (Kompania Piwowarska)
- Barman na wesele Kraków i catering wesele Poznań
- Kuchnia gastronomiczna i Kuchnia australijska
- Piwo Trzy Zboża (Browar Jabłonowo)
- Budweiser
- Catering Rzeszów
- Uprawa pieczarek Dąbrowa Białostocka
- Gdzie usunąć przebarwienia na twarzy w Warszawie?
- Lubuskie Jasne (Browar Witnica)
Menu:
-
-
Anteny UMTS: Przewodnik po Technologii Komunikacyjnej Nowej Generacji
23 listopada 2023 By admin -
Kamera Dania w Kopenhadze: Miejsce, Gdzie Kreatywność Spotyka Rozrywkę
21 października 2023 By admin -
Jakie prędkości są potrzebne do strumieniowania w 4K?
25 sierpnia 2023 By admin -
-
Cytrynówka Bodzia
30 listopada 2016 By admin -
Maternus Premium Pilsener (Brouwerij Martens, Belgia)
24 grudnia 2018 By admin -
Raciborskie Miodowe (Browar Zamkowy w Raciborzu)
24 listopada 2018 By admin -
Veltins Pilsener (Brauerei C.&A.; Veltins, Niemcy)
24 lutego 2019 By admin -
Łomża Wyborowe (Browar Łomża/ Royal Unibrew)
24 czerwca 2018 By admin
-
Problemy z nadwagą?
10 marca 2016 By admin -
Medycyna w służbie zdrowia
10 marca 2016 By admin -
Zadbaj o siebie i swój organizm
10 marca 2016 By admin -
Dzikie kulinaria
30 sierpnia 2016 By admin -
Losowe artykuły:
-
8 lutego 2020 Dania z piekła rodem
Bardzo ostre przyprawy, który w obecnym czasie są niezwykle popularne w naszych kuchniach od lat goszczą w wielu potrawach, które spożywamy, na co dzień. Wiadomo, że ostre musi być leczo, ostra musi być chilli con carne, ostre również powinny być wszelkie kotleciki na bazie papryki oraz wszelkie flaczki, itp. Wiadomo, że każdy z nas ma…
-
24 października 2018 Śliwka w Piwie (Browar Kormoran)
Trzecie, najnowsze, owocowe piwo z browaru w Olsztynie. Producent chwali się na etykiecie, że w każdej butelce Śliwki w Piwie znajduje się sok z dziewięciu śliwek. A sok ten pochodzi od trzech odmian śliwki: węgierki, węgierki łowickiej i mirabelki. Jak to smakuje? Zacznijmy tradycyjnie od wyglądu. A ten, podobnie jak w przypadku Wiśni, przedstawia się…
Kategorie
- Artykuły gościnne (9)
- Blog (165)
- Etykiety na piwo domowe (28)
- Festiwal dobrego piwa (28)
- Jak zrobić piwo (39)
- Jak zrobić własne piwo (27)
- Piwo tesco (27)
- Piwowar domowy (26)
- Skrzynka na piwo (26)
- Słodownia Strzegom (25)
- Tesco piwa (26)
- Transporter do piwa (26)
- Zdrowa kuchnia (153)