Costawowym składnikiem ciasta piernikowego jest mąka żytnia lub ptł/onna bądź ich mieszanina. Charakterystyczny dodatek stanowi miód iwituralny, który może być zastąpiony sztucznym lub syropem z doda-ikmm karmelu. Przyprawy stanowią goździki, cynamon i gałka muszkatołowa Ciasto spulchnia się dodając amoniak lub proszki spulchniające, dumne zabarwienie ciastu piernikowemu nadaje miód zrumieniony z kor/uniami i karmel. Ciasto na piernik (o konsystencji półgęstej) zarabia hit? w naczyniu, ciasto na drobne pierniki (twarde)-zagniata się na stolnicy. Przeciętny skład ciasta do wyrobu pierników przedstawia się nastę-pująco: 1 kg mąki, 50 dag miodu lub 25 dag miodu i 25 dag cukru, 10 do 15 dag tłuszczu, 2 do 4 jaj, 1 dag korzeni, 1 dag amoniaku. Płyn (woda, mleko, śmietana) dodaje się do ciasta w takiej ilości, aby uzyskało ono odpowiednią gęstość.Pierniki piecze się na blachach wysmarowanych tłuszczem, początkowo w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 180 stopni C), a po wyrośnięciu – w piekarniku bardzo gorącym. Czas pieczenia wynosi ok. 1 godz. Ponieważ ciasto piernikowe w czasie pieczenia rośnie, nie należy przesuwać blach, gdyż opadnie. Upieczone ciasto wyjmuje się z formy dopiero po ostygnięciu.
Pozostałe nasze teksty:
- Piwo Trzy Zboża (Browar Jabłonowo)
- Nowomodne zabiegi lecznicze
- Tabletki na wypadanie włosów
- Badanie wątroby
- Tchawica
- Kolonoskopia w znieczuleniu ogólnym
- Jak wzmocnić system odpornościowy?
- SOCZEWICA Z PARÓWKAMI I BOCZKIEM
- Pozdrav z Prahy. U Tří Růží na trzy hausty
- Catering dietetyczny Opole i Catering Bielsko
- Dania z piekła rodem
- Seria ROZUMIEMY SIĘ BEZ SŁÓW
- Białko na mase mięśniową Głubczyce
- Lwówek Książęcy po raz drugi (Browar Lwówek)
- Firmy Warszawa
Menu:
-
-
Anteny UMTS: Przewodnik po Technologii Komunikacyjnej Nowej Generacji
23 listopada 2023 By admin -
Kamera Dania w Kopenhadze: Miejsce, Gdzie Kreatywność Spotyka Rozrywkę
21 października 2023 By admin -
Jakie prędkości są potrzebne do strumieniowania w 4K?
25 sierpnia 2023 By admin -
-
Cytrynówka Bodzia
30 listopada 2016 By admin -
Maternus Premium Pilsener (Brouwerij Martens, Belgia)
24 grudnia 2018 By admin -
Raciborskie Miodowe (Browar Zamkowy w Raciborzu)
24 listopada 2018 By admin -
Veltins Pilsener (Brauerei C.&A.; Veltins, Niemcy)
24 lutego 2019 By admin -
Łomża Wyborowe (Browar Łomża/ Royal Unibrew)
24 czerwca 2018 By admin
-
Problemy z nadwagą?
10 marca 2016 By admin -
Medycyna w służbie zdrowia
10 marca 2016 By admin -
Zadbaj o siebie i swój organizm
10 marca 2016 By admin -
Dzikie kulinaria
30 sierpnia 2016 By admin -
Losowe artykuły:
-
24 lutego 2019 Żytnie (Browar Konstancin)
Dawno nie pisałem nic o jednym z moich ulubionych browarów 2010 roku. Po tym, jak z ogólnopolskiej sprzedaży zniknęło Mazowieckie, nie miałem specjalnej ochoty na inne piwa z Konstancina. Ale ileż można się gniewać, zwłaszcza, gdy w ofercie pojawiają się takie perełki jak Żytnie? Piwo robione jest na słodzie żytnim, który ma podobne cechy co…
-
24 grudnia 2018 Odrzut z eksportu (Browar Gontyniec)
Fama głosi, że Gontyniec, mimo bogatego katalogu, produkuje tak naprawdę tylko dwa piwa: jasne i ciemne. Całą resztę załatwiają etykiety i dodatki smakowe. Przykładem choćby bohater dzisiejszego wpisu. Piwem o kuriozalnej nazwie i odpychającej etykiecie (ja tam za czasami PRL-u nie tęsknię, ale widzę, że jest spora grupa ludzi, która daje się złapać na „senty-męty”)…
Kategorie
- Artykuły gościnne (9)
- Blog (165)
- Etykiety na piwo domowe (28)
- Festiwal dobrego piwa (28)
- Jak zrobić piwo (39)
- Jak zrobić własne piwo (27)
- Piwo tesco (27)
- Piwowar domowy (26)
- Skrzynka na piwo (26)
- Słodownia Strzegom (25)
- Tesco piwa (26)
- Transporter do piwa (26)
- Zdrowa kuchnia (153)