Blog

Dieta z indeksem glikemicznym

Off 82

Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik, który informuje o tym jak zjedzenie pokarmu zawierającego węglowodany wpływa na poziom cukru we krwi. Pokarmy wysoko przetworzone mają wysoki IG i oznacza to, że poziom glukozy po ich zjedzeniu szybko wzrasta, co nie jest korzystne dla organizmu.
Podstawową zasadą tej diety jest wybieranie produktów z niskim IG. Znajomość tego indeksu i stosowanie się do niego pozwala na systematyczną i trwałą utratę nadprogramowych kilogramów, a jest to na dodatek całkowicie bezpieczne dla zdrowia. Spożywanie produktów o niskim IG nie pozwala na ataki głodu i wilczego apetytu, co niekiedy zdarza się przy zastosowaniu innych diet.
W tej diecie zakazane jest spożywanie produktów, które mają wyższy niż 55 IG a więc produktów z białej mąki (pieczywo, makarony), oraz tych zawierających cukier, także w postaci naturalnej np. niektórych owoców. Należy także wypijać ponad 2 litry płynów dziennie, a dodatkowym czynnikiem ułatwiającym chudniecie będzie rezygnacja z dań tłustych, mimo że nie mają większego wpływu na poziom glukozy we krwi.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Złoty Smok (Browar Fortuna)

    Kolejny degustowany przeze mnie Smok należy podobno do kategorii „piwo marcowe” (Maerzenbier), czyli w założeniu trunku sezonowego. Choć browar Fortuna tego warunku nie przestrzega (Złoty Smok jest dostępny przez cały rok), pozostałe cechy charakterystyczne piwa marcowego zachowuje. Po nalaniu prezentuje się naprawdę świetnie: gęsta puszysta piana w beżowym odcieniu, utrzymująca się bardzo długo i hojnie…

  • Piast Wrocławski niepasteryzowane (Carlsberg)

    Niedawno próbowałem zwykłego Piasta z puchy, tym razem trafił mi się niepasteryzowany. Czy będzie między nimi jakaś różnica? Pierwsze wrażenie – piana obfitsza, drobniejsza, bardziej zbita. Zapach chmielowy. Wysycenie średnie, z tendencją do malejącego. Kolor typowy dla lagerów, ciemne złoto. Czas na pierwszy łyk. Jest inaczej, jest też lepiej. Wyraźnie wyczuwalny słód, choć płytki, to…