SKŁADNIKI:
Ciasto:
1. Pół kilograma mąki
2. Pół szklanki miodu
3. 20 dag margaryny
4. Pół szklanki drobnego cukru
5. 1 łyżeczka cynamonu
6. 2 łyżeczki sody oczyszczonej
7. Sól
Krem:
1. Pół szklanki kaszy manny
2. 2 szklanki soku wiśniowego
3. 25 dag masła
4. 15 dag cukru pudru
5. Pół szklanki wiśni z alkoholu
Do nasączenia:
1. Szklanka naparu kawy
2. Kieliszek likieru migdałowego
Do dekoracji:
1. Pół szklanki miodu
2. 2 tabliczki białej czekolady
WYKONANIE:
Margarynę roztopić z miodem, połową cukru i cynamonem. Ostudzić. Dodać jajka ubite z resztą cukru na parze. Wsypać mąkę i sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli. Zagnieść gładkie ciasto i podzielić na 5 części. Każdą rozwałkować na cienki placek i każdy oddzielnie upiec (5 ? 6 minut; 180 stopni). Każdy placek nasączyć naparem kawy i likierem.
Sok wiśniowy zagotować, wsypać kaszę mannę i ugotować na gęsto ciągle mieszając. Ostudzić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i powoli dodawać zimną kaszę mannę.
Osączone wiśnie z alkoholu zmiksować, przetrzeć przez sitko i połączyć z kremem.
Placki posmarować kremem, ułożyć jeden na drugim, docisnąć deseczką i pozostawić na kilka godzin.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z miodem, a następnie oblać tort.
Pozostałe nasze teksty:
- Problemy z przemianą materii, a herbatki odchudzające
- Svyturys Baltas
- Suplementacja omega 3 u dzieci
- Cornelius Ciemny Pszeniczny (Sulimar)
- FAWORKOWE SERDUSZKA
- Dialog czy negocjacje?
- Popularne kompoty z owoców
- Książęce Korzenne (Kompania Piwowarska)
- Kamera Dania w Kopenhadze: Miejsce, Gdzie Kreatywność Spotyka Rozrywkę
- Fizjoterapia zwierząt i fizjoterapia psów
- TEORIA DOKTORA PETERA D’ADAMO
- Suszone śliwki jako dodatek do ciast
- Rehabilitacja – Bytom
- Odżywka do Rzęs
- Catering Rzeszów
Menu:
-
-
Anteny UMTS: Przewodnik po Technologii Komunikacyjnej Nowej Generacji
23 listopada 2023 By admin -
Kamera Dania w Kopenhadze: Miejsce, Gdzie Kreatywność Spotyka Rozrywkę
21 października 2023 By admin -
Jakie prędkości są potrzebne do strumieniowania w 4K?
25 sierpnia 2023 By admin -
-
Cytrynówka Bodzia
30 listopada 2016 By admin -
Maternus Premium Pilsener (Brouwerij Martens, Belgia)
24 grudnia 2018 By admin -
Raciborskie Miodowe (Browar Zamkowy w Raciborzu)
24 listopada 2018 By admin -
Veltins Pilsener (Brauerei C.&A.; Veltins, Niemcy)
24 lutego 2019 By admin -
Łomża Wyborowe (Browar Łomża/ Royal Unibrew)
24 czerwca 2018 By admin
-
Problemy z nadwagą?
10 marca 2016 By admin -
Medycyna w służbie zdrowia
10 marca 2016 By admin -
Zadbaj o siebie i swój organizm
10 marca 2016 By admin -
Dzikie kulinaria
30 sierpnia 2016 By admin -
Losowe artykuły:
-
24 lutego 2019 Zapiski: Saison
Zbliżało się lato, więc pomyślałem, że może uda mi się zrobić coś rześkiego, mocno nagazowanego, niezbyt alkoholowego. Przeszukałem zasoby internetów i trafiłem na opis belgijskiego piwa w stylu Saison. Pasowało idealnie. Zrobiłem je, więc w domowym zaciszu. Aromat kolendry skutecznie odstraszył mnie od tego stylu, ale rodzince smakowało bardzo. Chciałem zatem je lekko zmodyfikować i…
-
24 lutego 2019 Warsteiner Premium (Warsteiner Brauerei, Niemcy)
Przeciętne piwo dla przeciętnego Schmidta. Typowy przedstawiciel niemieckich pilsów – niestety nie mam możliwości porównania, czy jest jakaś różnica pomiędzy ekspertową puszką a szkłem sprzedawanym lokalnie (doszły mnie głosy, że puszkowe jest gorsze – jedna z tych spiskowych teorii, które dojrzewają w internecie od lat). Nalewa się z obfitą, bielutką pianą, która trwale zdobi powierzchnię…
Kategorie
- Artykuły gościnne (9)
- Blog (165)
- Etykiety na piwo domowe (28)
- Festiwal dobrego piwa (28)
- Jak zrobić piwo (39)
- Jak zrobić własne piwo (27)
- Piwo tesco (27)
- Piwowar domowy (26)
- Skrzynka na piwo (26)
- Słodownia Strzegom (25)
- Tesco piwa (26)
- Transporter do piwa (26)
- Zdrowa kuchnia (153)