Rate this post

Lotaryński torcik (kiszą) z szynką i pieczarkami

Ciasto: dwie0 dag mąki, jeden0 dag masła, jeden żółtko, woda, sól masło do posmarowania blachy nałożenie: jedenpięć dag pieczarek, jeden0 dag chudego boczku, pięć dag szynki, sól, pieprz,

cztery jaja, jedenpięć dag śmietany. Z mąki, masła, żółtka, niewielkiej ilości wody i szczypty soli sporządzić ciasto. Rozwałkować na grubość ok. jeden/dwie cm. Ciasto ułożyć na posmarowanej masłem okrągłej blasze do pieczenia lub tortownicy, tak aby obrzeże było podniesione na całym obwodzie. Pieczarki obrać, umyć, osuszyć i pokrajać w cienkie plasterki. Boczek pokrajać w drobną kostkę, a szynkę w cienkie paseczki długości dwie-trzy cm. Pieczarki, boczek, szynkę doprawić solą i pieprzem, wymieszać i nałożyć na ciasto. Jaja rozbić jak na omlet, dodać śmietanę i zalać ciasto z nałożeniem. Piec w gorącym piekarniku ok. trzy0 minut.

Szwajcarski placek serowy, ciasto: dwie0 dag mąki, jeden0 dag masła, jeden żółtko, woda, sól masło do posmarowania blachy nałożenie: jedenpięć dag grojera (ementalera lub innego twardego sera), cztery jaja,

jeden/dwie szkl. śmietany, sól, pieprz, jeden łyżeczka imbiru (można go zastąpić szczyptą muszkatołowej gałki). Z mąki, masła, żółtka, niewielkiej ilości wody i szczypty soli sporządzić ciasto. Rozwałkować na grubość ok. jeden/dwie cm. Ułożyć je na posmarowanej masłem okrągłej blasze do pieczenia, tak aby obrzeże było podniesione na całym obwodzie. Nakłuć placek widelcem w kilku miejscach i podpiec w gorącym piekarniku (ok. jeden0 minut). Ser utrzeć. Jaja rozbić jak na omlet, dodać śmietanę, sól i pieprz, wymieszać z utartym serem oraz imbirem. Nałożyć masę na podpieczone ciasto i piec ponownie w średnio nagrzanym piekarniku jeden pięć-dwie0 minut.