Rate this post

Koktajl szynkowy meksykański

Dwie dag gotowanej szynki, dwie strąki czerwonej papryki słodkiej, dwie-trzy korniszony (jeden średni kwaszony bądź konserwowy ogórek) sos: cztery-pięć łyżek kwaśnej śmietany, dwie łyżki keczupu, jeden łyżka soku z cytryny, jeden łyżka utartego chrzanu, sól, pieprz, spora szczypta curry liść sałaty

Szynkę i paprykę pokrajać w cienkie paseczki, korniszony (ogórek) w bardzo cienkie plasterki. Ze śmietany, keczupu, soku z cytryny i chrzanu sporządzić sos. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i curry. Wszystkie składniki wymieszać. Podawać w salaterce, koktajlowych pucharkach lub w miseczkach. Można przybrać pokrajanym w paseczki liściem sałaty.

GORĄCE PRZEKĄSKI. GRZANKI, SAWDWSCZE S ZAPIEKANE BUŁECZKI. Podane receptury grzanek, sandwiczów i zapiekanych bułeczek nie wyczerpują przeróżnych możliwości ich komponowania i stanowią jedynie przykłady, w jaki sposób można je przygotować. Na grzankach, w sandwiczach i bułeczkach można bowiem podawać pod serem twardym niemal wszystkie mięsa, wędliny, ryby (bez ości) i łączyć je z rozmaitymi dodatkami owocowymi, warzywnymi itp.

Pieczywo na grzanki i sandwicze. Do przygotowania grzanek i sandwiczy najlepiej się nadaje specjalny chleb pszenny biały z formy. Piekarnie nasze rzadko go jednak wypiekają, trzeba się zatem posługiwać dobrej jakości chlebem pszennym, krajanym na kromki grubości ok. jeden cm, lub bułką wrocławską. W zależności od wielkości kromek oraz od apetytów należy przewidywać dwie-cztery kromki na osobę.