SKŁADNIKI:
Ciasto:
1. 30 dag mąki pszennej
2. 1 jajko
3. 20 dag zimnego masła
4. Szczypta soli
Nadzienie:
1. 1,5 kg dojrzałych brzoskwiń
2. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
3. 10 dag cukru
4. Płaska łyżeczka cynamonu
5. Sok wyciśnięty z jednej cytryny
6. 3 ? 5 dag masła
WYKONANIE:
Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, dodać schłodzone masło, szczyptę soli i posiekać nożem tak, aby porobiły się małe grudki; dodać jajko i szybko zagnieść ciasto (gdyby okazało się zbyt twarde można dodać odrobinę wody). Gdy ciasto będzie już gładkie podzielić na dwie niezbyt równe części, uformować kule, każdą owinąć folią spożywczą i włożyć, na co najmniej pół godziny do lodówki.
Brzoskwinie, umyć, osuszyć, obrać, przekroić na połówki, usunąć pestki i pokroić na cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny i lekko wymieszać. Dosypać cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną, jeszcze raz wymieszać i odstawić.
Większą kulkę ciasta wyjąć, rozwałkować i wylepić dno tortownicy, schłodzić w lodówce, a następnie posmarować rozmąconym jajkiem i rozłożyć na cieście brzoskwinie a na wierzch zetrzeć na tarce drugą kulkę ciasta i posmarować resztą jajka.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni Celsjusza i wstawić placek. Po 10 minutach obniżyć temperaturę w piekarniku do 180 stopni i piec około pół godziny. Wystudzoną szarlotkę posypać cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną.