W ciągu ostatnich miesięcy wyjątkowo popularnym tematem w Polsce stały się kulinaria. Rekordy oglądalności biją wszelkie programy dotyczące gotowania, zarówno te przedstawiające prawdziwych i znanych kucharzy, jak i dopiero rozpoczynających swoją ścieżkę kariery amatorów.
Co więcej, kucharze zawodowo zajmujący się gotowaniem stają się równie popularni, jak celebryci grający w serial czy występujący w popularnych reality shows. To ciekawe zjawisko związane jest według socjologów z faktem, że społeczeństwo staje się coraz bogatsze i może pozwalać sobie na wydawanie pieniędzy na najbardziej wysublimowane przyprawy i specjały kuchenne. Słowem – kulinaria rządzą obecnie w Polsce!
Jak grzyby po deszczu wyrastają markety specjalizujące się w regionalnych kuchniach świata, sprowadzające różnorodne produkty takie jak seitan, miso czy wodorosty nori. Próbujemy coraz więcej, coraz chętniej gotujemy w domu coś więcej, niż klasyczny rosół i schabowy z mizerią. To dobrze, ponieważ poszerzając granice naszego smaku, zwiększamy także granice swojego umysłu.