Kristall Weissbier jest nietypowy, ponieważ został dokładnie odfiltrowany –jakby na przekór tradycji mówiącej, że pszeniczniak musi być mętny i zawiesisty. Gdyby nie potężna, bardzo trwała piana, z wyglądu można by go pomylić ze zwykłym pilsnerem. Jednak ta fantastyczna, puszysta piana robi różnicę. Trzyma się zaciekle, niczym ubite białko jajka. Zapach również nie jest typowy dla tego gatunku piwa – pachnie bardzo chmielowo, dopiero po chwili do głosu dochodzą nuty pszeniczne.
Smak to już klasyczna pszenica. Równie wyważony i przyjemny jak w przypadku Paulanera, ale po mocnym schłodzeniu sprawia wrażenie bardziej szlachetnego… szukam odpowiedniego słowa i tak – kryształowego. Chłodna elegancje tego piwa może zawrócić w głowie.
Jestem pod wrażeniem.
==Radar=
Alkohol: 5,4%, ekstrakt: nie podano
Cena: 5,95 zł (Auchan)
Ocena: 9,5/10
+ rewelacyjna piana
+ „kryształowo” czysty smak
– brak