Jak zrobić własne piwo

Mastne strikes again!

Off 159

Dobre wieści z Grupy Żywiec – po entuzjastycznym przyjęciu obu warek warzonego w cieszyńskim Browarze Zamkowym piwa Mastnego (sprzedało się wszystkie 250 tys. butelek), zapadła decyzja o dalszej produkcji tego znakomitego trunku. Oto co można przeczytać w komunikacie GŻ:

„Mastne zostało już uwarzone i obecnie leżakuje w piwnicach Brackiego Browaru Zamkowego w temp. ok. 2-3 stopni C. Z uwarzonych 797 000 l, 624 000 Mastnego rozlane zostanie do 0,5-litrowych butelek, a 173 hl znajdzie się w 30-litrowych kegach. Rozlew planowany jest między 9-11 czerwca. Już dziś właściciele pubów i restauracji zamówili ok. 100 000 l.

Premiera trzeciej partii Mastnego nastąpi w czasie Święta Trzech Braci w Cieszynie. Tego samego dnia Bracki Browar Zamkowy zostanie ponownie otwarty dla zwiedzających (bezpłatnie), a wszyscy, którzy przybędą na dziedziniec browaru na wzgórzu nad Olza wezmą udział w pikniku. Po premierze 19 czerwca w czasie Święta Trzech Braci piwo będzie można kupić w wybranych sklepach na terenie woj. śląskiego”.

19 czerwca już niedługo, a ja mam upatrzony sklep, w którym Mastne na pewno będzie. 🙂

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Lubuskie Celtyckie (Browar Witnica)

    Kobieta też człowiek. Wybaczcie ten suchar na początku, to staje się już naprawdę nudne – biję się w piersi. Niemniej wciąż sprawdza się stereotyp mówiący, że dosładzane piwa ciemne są produkowane specjalnie z myślą o płci pięknej, nieprzepadającą za „piwnym” smakiem piwa. I właśnie takie jest Celtyckie. „Ciemniak” z Witnicy jest chętnie zamawiany przez bardziej…

  • Klasyczne mielone inaczej

    Mięso mielone w naszej kuchni stanowi jedno z częściej przyrządzanych dań, jeśli chodzi o obiady w naszych domach. Dzieje się tak ponieważ z mięsie mielonym oprócz przyprawiania i obtaczania w bułce tartej nie trzeba w sumie robić żadnych dodatkowych czynności, które przykładowo należy robić w przypadku schabowego lub też, gdy gotujemy mięso na parze. Oczywiście…