Rate this post

SKŁADNIKI:

1. Pół kilograma piersi z indyka
2. 1 strąk zielonej papryki
3. 1 strąk czerwonej papryki
4. Puszka ananasa w kostkach
5. Pęczek dymki
6. Pół łyżeczki imbiru (lub kawałek świeżego)
7. 3 łyżki sosu sojowego
8. 1 łyżka miodu
9. 3 łyżki oleju
10. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
11. 2 łyżki octu winnego
12. Pół szklanki bulionu

WYKONANIE:

Papryki przekroić, usunąć gniazda nasienne, umyć i pokroić w paski.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski. Dymkę umyć i pokroić w krążki.
Ananasa odsączyć z zalewy, czosnek i imbir obrać, zetrzeć na tarce.
Do rondelka wlać bulion, cztery łyżki zalewy z ananasa, sos sojowy, dwie łyżki oleju, miód, ocet, a następnie do rondla dodać imbir, czosnek i mąkę ziemniaczaną. Doprowadzić do zagotowania cały czas mieszając.
Pokrojone mięso z indyka zrumienić na pozostałym oleju, dodać ananasa i paprykę. Dodać sos i przez następne 5 minut dusić na małym ogniu.