Rate this post

Składniki:

1. Pół kilograma mięsa mielonego (drobiowego)
2. 2 cebule
3. 2 ząbki czosnku
4. 1 jajko
5. Olej
6. Puszka krojonych pomidorów
7. 2 łyżki tartej bułki
8. Zioła prowansalskie
9. Cukier
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Cebulę i czosnek obrać. Jedną cebulę i jeden ząbek czosnki drobniutko posiekać i dodać do mielonego mięsa. Wbić jajko, wsypać tartą bułkę, wlać 2 łyżki zimnej wody, doprawić do smaku solą, ziołami i pieprzem i dokładnie wyrobić gładką masę. Na patelni rozgrzać olej; formować małe kuleczki z mięsa i obsmażać na gorącym oleju.
Drugą cebule i drugi ząbek czosnku zeszklić na patelni i dodać pomidory wraz z zalewą, zagotować. Przyprawić i gotować aż sos trochę zgęstnieje. Włożyć do sosu mięsne kulki i jeszcze chwilkę gotować.
Podawać na przykład z makaronem wstążki posypane ostrym żółtym serem i udekorowane świeżymi ziołami na przykład bazylią.