Rate this post

Dlaczego warto pić czerwone wino?
Coraz więcej osób całkowicie rezygnuje z picia jakiegokolwiek alkoholu i wchodzi w ten sposób na drogę totalnej abstynencji. Podejmowanie tak drastycznych kroków nie jest jednak wcale konieczne dla zachowania właściwego zdrowia. Wiele przeprowadzonych badań naukowych przemawia zresztą za regularnym spożywaniem wina. Zwłaszcza tego czerwonego. Francuskie czerwone wino wytrawne ma swoje zdrowotne właściwości, z których każdy może skorzystać, o ile tylko będzie je pić systematycznie, ale za to w małych ilościach, decydując się np. na spożycie niewielkiej lampki do obiadu raz na dwa lub trzy dni.

Nie bez powodu takie wino spożywa się głównie do obiadu lub innych większych posiłków. Ma ono za zadanie wspomagać układ pokarmowy i zapewniać lepsze, czyli efektywniejsze trawienie. Pod wpływem substancji zawartych w czerwonym winie dochodzi do zwiększonej produkcji różnych soków trawiennych. Posiłki szybciej przechodzą wtedy przez układ pokarmowy, a występujące w nich szkodliwe substancje są szybciej wydalane i usuwane z organizmu.