Rate this post

Imbir o mocnym, silnym korzennym smaku. Może być surowy lub suszony. Doskonale znany jest też marynowany czy kandyzowany. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale komponuje się z alkoholami, herbatą, kawą, doskonały do zupy dyniowej czy jako samodzielna potrawa podawana do sushi.
Inny rodzaj imbiru to też i inny jego smak. Zupełnie inaczej będzie smakować marynowany a inaczej suszony czy nawet świeży. Zastosowanie imbiru zależne jest od tego, do jakiej potrawy go użyjemy. Świeży imbir doskonale nadaje się do potraw z owoców morza, ale również dobrze się sprawdzi w towarzystwie tłustych mięs. Używając świeżego imbiru trzeba go odpowiednio stosować. Najlepiej obrać ze skórki tylko taki kawałek, jaki będzie nam potrzebny do użycia. Nie wszystkie zioła jednak dobrze znoszą jego towarzystwo. Najlepiej smakuje w zestawieniu z zielem angielskim, liściem laurowym czy gałką muszkatałową. Suszony imbir świetnie się nadaje do potraw słodkich. Podkreśli smak i aromat naszych deserów: ciast, sałatek owocowych. Oprócz jego walorów wykorzystywanych w kuchni imbir wykorzystywany jest do leczenia na przykład przeziębień lub stanów grypowych. Działa rozgrzewająco. Dlatego też dobrze się sprawdza zimą, kiedy pijemy na rozgrzanie herbatę z imbirem lub dodajemy go do napojów alkoholowych. Imbir można też wykorzystać przy innych dolegliwościach. Sok ze świeżego imbiru, wystarczy zetrzeć świeży na tarce, dobry jest dla osób z chorobą lokomocyjną. Dobry też jest na zatrucia pokarmowe.