Costawowym składnikiem ciasta piernikowego jest mąka żytnia lub ptł/onna bądź ich mieszanina. Charakterystyczny dodatek stanowi miód iwituralny, który może być zastąpiony sztucznym lub syropem z doda-ikmm karmelu. Przyprawy stanowią goździki, cynamon i gałka muszkatołowa Ciasto spulchnia się dodając amoniak lub proszki spulchniające, dumne zabarwienie ciastu piernikowemu nadaje miód zrumieniony z kor/uniami i karmel. Ciasto na piernik (o konsystencji półgęstej) zarabia hit? w naczyniu, ciasto na drobne pierniki (twarde)-zagniata się na stolnicy. Przeciętny skład ciasta do wyrobu pierników przedstawia się nastę-pująco: 1 kg mąki, 50 dag miodu lub 25 dag miodu i 25 dag cukru, 10 do 15 dag tłuszczu, 2 do 4 jaj, 1 dag korzeni, 1 dag amoniaku. Płyn (woda, mleko, śmietana) dodaje się do ciasta w takiej ilości, aby uzyskało ono odpowiednią gęstość.Pierniki piecze się na blachach wysmarowanych tłuszczem, początkowo w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 180 stopni C), a po wyrośnięciu – w piekarniku bardzo gorącym. Czas pieczenia wynosi ok. 1 godz. Ponieważ ciasto piernikowe w czasie pieczenia rośnie, nie należy przesuwać blach, gdyż opadnie. Upieczone ciasto wyjmuje się z formy dopiero po ostygnięciu.
Ciasto piernikowe
Najczęściej czytane:
Kellerbier: Niefiltrowane piwo prosto z piwnicy
Kellerbier: niesterbowane piwo prosto z piwnicy! Jeśli szukasz niesamowicie świeżego i intensywnego smaku, to musisz spróbować tego unikalnego trunku. Tutaj tradycja piwowarska spotyka się z niezwykłym kunsztem rzemieślniczym. Koniecznie wypróbuj! 🍺 #piwo #kellerbier #piwnica