Ziele angielskie należy do grupy przypraw, jakie znajdziemy w każdej kuchni.
Trudno sobie wyobrazić zupę bez dodania kilku ziarenek ziela angielskiego. Dodaje im smak i aromat. Trzeba jednak mieć na uwadze, że jest to bardzo aromatyczna przyprawa i jej nadmiar może całkowicie przytłumić smak potrawy. Trzeba jej używać z dużą ostrożnością. Podobno ziele angielskie przywiózł Krzysztof Kolumb z Ameryki, tak więc od wielu wieków jest on gościem w naszych potrawach. Należy do grona intensywnych przypraw, których niewielka ilość może wpłynąć na poprawę smaku jedzenia. Używa się go prawie do każdej zupy. Rosół bez niego się nie obejdzie. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że ziele angielskie jest używane do aromatyzowania grzanego wina, czy też kompotu. W obu przypadkach używa się go naprawdę niewielką ilość. W sklepach można kupić ziele angielskie w całości, jak też i mielone. Całe ziarenka używane są do zup, zaś mielone ziele doprawia nam zupy krem i pieczone mięsa. Jest to jedno z tych ziół, których w żadnej kuchni nie może nigdy zabraknąć. Ciekawostką może być to, że ziele może być używane również do pieczenia ciast. Wydaje się to absurdalne, ale nawet w niektórych kremach ma on swoje zastosowanie. Wiele osób uważa, że ziele angielskie ma swoje właściwości lecznicze. Doskonale poprawia zaburzenia żołądkowe i wykorzystuje się go do sporządzania wielu olejków. Jeżeli mamy w domu ziarenka ziela angielskiego, a potrzebujemy proszku można go utrzeć w moździerzu i posypać im mięso do pieczenia. Jest to jedna z przypraw jakie zna każdy, nawet jeśli zaczyna dopiero przygodę z gotowaniem.