Słodownia Strzegom

Popularne kompoty z owoców

Off 77

Popularne kompoty wszystkim kojarzą się z latami dziecięcymi, kiedy to zbierało się owoce z naszych ogrodów i biegło z całym kubeczkiem do naszych mam lub też babć, które później wyczarowywały z nich przepyszne kompoty, które my jako dzieci bardzo lubiliśmy pić i wyjadać z nich wszystkie owoce. Takie kompoty są oczywiście nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe, zawierają mnóstwo cennych składników i są przede wszystkim o wiele lepsze niż wyrzyskie słodkie soki, które obecnie posiadamy na naszym rynku spożywczym. Kompoty od lat cieszą się bardzo dużą popularnością nie tylko wśród osób, które interesują się kuchnią, ale również wśród wszystkich zwolenników słodkich i zwykle apatycznych potraw, które możemy zrobić domowymi sposobami. Widmo, że kompoty są najlepsze w okresie, kiedy tych owoców mamy najmniej, czyli w okresie, kiedy to możemy otworzyć słoik z takim właśnie kompotem i śmiało pałaszować go prosto ze słoiczka, gdyż wtedy smakuje najlepiej. Jeśli nie robimy kompotów jako zapraw to najpierwej robić je na bieżąco w okresie wiosny i lata, kiedy to mamy naszych owoców pod dostatkiem w sklepach oraz naszych ogrodach. Najlepiej do kompotu nadają się śliwki, jabłka, owoce lasu, porzeczki czarne i te czerwone również, także ananas, oraz mandarynki i wiele owoców, z których możemy robić istne kulinarne eksperymenty, które będą dowodzić tylko i wyłącznie o naszej fantazji, jaką wykazujemy się w naszej kuchni.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Kuchnia węgierska

    Kuchnia węgierska Morze w środku lądu – tak właśnie prezentuje się w naszych wyobrażeniach największe jezioro Europy Środkowej, Balaton. Węgry stanowią skarbnicę ryb słodkowodnych. Największą sławę uzyskała odmiana sandacza nazywana fogas. Pysznie przyrządzona szybko znika z talerzy. Rybka prosto z Balatonu jest podawana np. w formie duszonej z kiszoną kapustą, pieczona na ruszcie lub po…

  • Małe browary w dobrej kondycji. Odradzają się wcześniej zamknięte zakłady

    Dziennik Gazeta Prawna pisze we wczorajszym wydaniu o modzie na piwo z małych i średnich browarów. Wg danych z artykułu Duży zysk małych browarów, lokalni producenci w ciągu ostatniego roku podwoili sprzedaż. W artykule jest sporo oczywistości (jak np. stwierdzenie, że konsumenci wybierają piwa z małych browarów, bo są lepsze w smaku), ale dowiadujemy się…