Rate this post

Dobra cytrynówka potrafi przegonić smutki, odstresować, w chłodniejsze dni pocieszyć oczy słonecznym kolorem, natomiast podniebienie uraczyć ciekawym smakiem.

Warto pokusić się o samodzielne zrobienie cytrynówki w domu. Potrzebujemy do tego 10 sztuk cytryn, 1/2 kg cukru, 1/2 litra wody i 1/2 litra spirytusu.

Cytryny dokładnie myjemy, następnie obieramy ze skórki, pozbywając się białego miąższu, odpowiadającego za goryczkę. Cienkie skórki wrzucamy do słoika i zalewamy spirytusem, natomiast same cytryny zasypujemy w drugim słoiku cukrem i odstawiamy na 3-4 dni. Po tym czasie dokładnie wyciskamy sok z cytryn przez gazę, żeby pozbyć się błonek oraz pestek. W rezultacie mamy otrzymać sam syrop cytrynowy. Dodajemy do niego wodę i mieszając cały czas, dodajemy powoli spirytus, w którym przez ostatnich kilka dni moczyły się cytrynowe skórki. Skórek nie dodajemy do nalewki.

Tak przygotowaną cytrynówkę rozlewamy do butelek i odstawiamy przynajmniej na 14 dni, żeby była jeszcze bardziej smaczna. Tym sposobem mamy około 2 litry, własnoręcznie zrobionej cytrynówki.