Żywność dla diabetyków
Żywność przeznaczona dla diabetyków musi spełniać określone standardy – jednym z nich jest przestrzeganie wysokości indeksu glikemicznego. Produkty używane do gotowania nie powinny znajdować się u góry skali, na ogół zaliczamy do tej grupy warzywa skrobiowe, takie jak marchew, ziemniaki, buraki, a także dynie. Poza tym przegotowywanie warzyw też nie jest wskazane.Oczywiście takie restrykcje nie oznaczają, że żywność dla diabetyków jest pozbawiona roślin. Wręcz przeciwnie, warzywa są kluczowe i niezbędne – powinny być jednak starannie wybierane. Zdrowa żywność Kraków oferuje sporą różnorodność sklepów, w których ją znajdziemy.
Przy komponowaniu jadłospisu – w czym może okazać się niezbędna pomoc doświadczonego dietetyka klinicznego – warto wziąć pod uwagę źródła magnezu i chromu – te pierwiastki odgrywają istotną rolę w okiełznaniu choroby. Chrom stabilizuje poziom insuliny we krwi i sprawia, że komórki lepiej reagują na podawaną insulinę. Jak widać lepiej nie dopuszczać do ich niedoboru w diecie.