Jak zrobić własne piwo

Zawiercie Jasne Pełne (Browar na Jurze)

Off 214

Browar na Jurze ze swoim pilsem może spokojnie stawać w konkursie na najlepsze goryczkowe piwo lata.

Zawiercie Jasne Pełne to rasowy pilzner (choć producent nie podaje z jakiego słodu warzył) – alkohol poniżej 5%, wyrazista, bardzo aromatyczne goryczka, kulturalne zachowanie w szklance. Kapitalnie wchodzi na przegrzany po większym wysiłku organizm.

Po nalaniu do szklanki nie epatuje specjalnie obfitą pianą – nawet można powiedzieć, że jest ona dość skromna i szybko redukuje się do cienkiej obwódki. Z gazem również browarnik z Zawiercia nie poszalał, ale to akurat dobrze, bo nie przepadam za piwami, po których się beka własnym imieniem (są tacy zdolni zawodnicy). Pachnie słodowo acz nienatarczywie. W smaku łagodne chmielowo-słodowe, jednak z bardzo przyjemną pełną goryczką, która zostaje na podniebieniu i masuje migdałki leczniczą dobrocią. Zawiercie smakuje mi też po części dlatego, że jest zrobione na dobrej wodzie. Nie wiem na ile jest to siła sugestii opisu, ale mam wrażenie, że byłoby świetne nawet gdyby je bardziej rozwodnić.

Teraz jest najlepszy czas na takie piwa, polecam z czystym sumieniem.

==Radar==

Alkohol: 4,9%, ekstrakt: nie podano
Cena: 4,29 zł (Tesco)

Ocena: 8,5/10

+ świetna goryczka
+ doskonale zbalansowane
+ zaspokaja pragnienie

– dość przeciętna piana

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Pomysł na racuchy

    Racuchy od lat w naszym kraju są bardzo popularną potrawą jednak nie wszyscy potrafią je dobrze zrobić i nie wszyscy wiedzą, że dobre racuchy to przede wszystkim te, które robiły nasze babcie. Obecnie popularne racuchy nazywane plackami drożdżowymi nie posiadają już tak głębokiego i aromatycznego smaku, jakim kiedyś gościły w domach naszych babć. Oczywiście racuszki…

  • Komes Porter Bałtycki (Browar Fortuna)

    Jak głoszą Mędrcy, dobry porter to porter wyleżakowany, najlepiej przez co najmniej rok. Ale kto miałby cierpliwość i dostateczną siłę woli, by świadomie powstrzymywać się przed wypiciem tak apetycznie wyglądającego piwa przez całe 12 miesięcy? Tym bardziej, że do tej pory nie miałem okazji opisać żadnego porteru z Fortuny. Trudno – może będzie za młody,…