Naturalne i tradycyjne etapy wytwarzania, w których wykorzystuje się drewniane naczynia jako przedmioty potrzebne do wytwarzania a dym wędzarniany i solankę jako jedyny naturalny konserwant, powodują że mamy do czynienia z produktem o najlepszych i najzdrowszych właściwościach odżywczych. Oscypki to popularny produkt eksportowy dla polskiego Podhala, każdy region na świecie chce promować swoje naturalne bogactwo. Grecja słynie z oliwy i oliwek. Hiszpania, Węgry czy Francja to regiony które słyną z upraw najlepszych gatunków szczepów winorośli używanej do produkcji najlepszych win na świecie. Francja to także region, który słynie z wielu gatunków doskonałego sera. Już Charles de Gole powiedział że, nie może zginąć naród, który produkuje 300 gatunków sera. Francuzi dokonują wszelkich starań aby o tym produkcie dowiedziało się jak największa grupa konsumentów na całym świecie. Za ich przykładem powinny iść kraje, które dopiero otwierają się na Europę bez granic. Dzięki przystąpieniu do Unii Europejskiej rajów europy środkowo- wschodniej, powstaniu możliwości podróżowania bez paszportu, oraz bez konieczności wymiany waluty. Fakty te generują zwiększony ruch turystów z rozwiniętej zachodniej części kontynentu, którzy zaczynają odwiedzać coraz dalsze wschodnie zakątki. Takie zjawisko jest bardzo korzystną okazją aby serwować im dania i oferować produkty najwyższej jakości, w których na stałe mogą się rozsmakować. Polskie mięso sery oraz oleje do smażenia to produkty które zasługują na uwagę i podziw gości z zagranicy.
Być może oscypki to serki, które nie będą smakowały wszystkim, którzy go wypróbują. Jednak jest spora szansa, że jeśli zasmakujemy towaru wytwarzanego naprawdę z owczego mleka z certyfikowanych produkcji dbających o powstanie produktu spożywczego o jak najlepszych właściwościach, polubimy jego charakterystyczny wędzony posmak.