Niektórzy dietetycy (w tym i doktor Peter D’Adamo) uważają, że potrawy i produkty spożywane przez ludzi niektórym służą, poprawiają ich siły witalne i pomagają utrzymać prawidłową wagę a dla innych są niewskazane. Naukowcy, którzy tak uważają, że powstanie grup krwi u naszych przodków było ściśle związane z tym jak oni się odżywiali, więc zapewne w drugą stronę to także dobrze funkcjonuje. Doktor D’Adamo podzielił produkty spożywcze na trzy kategorie: do pierwszej należą takie produkty żywnościowe, które korzystne są dla danej grup krwi, do drugiej należą te produkty, które zdecydowanie nie służą a nawet szkodzą ludziom z daną grupą krwi i do trzeciej należą produkty niewymienione w pozostałych kategoriach, czyli neutralne, które nie szkodzą, ale zbyt duże ich ilości prowadzą do nadwagi i otyłości.
I tak dla grupy krwi O i B korzystne jest na przykład mięso a dla grupy A i AB mięso należy do kategorii produktów niekorzystnych; produkty mączne niekorzystne są dla grupy O i B a korzystne dla grupy A.