Zbierając kurki w lesie bardzo łatwo je znaleźć i odróżnić od innych grzybów. Sezon na nie rozpoczyna się w czerwcu a kończy się w październiku. Mamy sporo czasu by cieszyć się ich smakiem.
Kurki są doskonałym dodatkiem do wielu dań. Ich niezwykły, delikatny smak i aromat doskonale komponuje się z mięsami, makaronami. Wyborne są też jako samodzielne danie. Kurka to grzyb, który występuje w całym kraju. Pięknie wygląda, jej kapelusz może mieć nawet 10 cm. Trzonek ma mniejszy. Przepiękny kolor od jasnożółtego po ciemnożółty. Miąższ ma korzenny, lekko owocowy zapach. Kurka w smaku jest łagodna ale z delikatną pieprzową nutą. Tak jak i inne grzyby nie mają zbyt dużo wartościowych składników. Mają w sobie sporo wody, trochę tłuszczu oraz białko. W śladowych ilościach występują witaminy z grupy B, C, D, E, beta karoten oraz potas, jod, wapń, fluor. Kurki doskonale nadają się do smażenia, gotowania, marynowania, duszenia. Można też je zamrozić. Duszone kurki są bardzo popularnym daniem. Wystarczy je dokładnie umyć, następnie dusić przez około 10 minut, dodając do tego odrobinę oleju. Niestety podczas duszenia tracą na swojej objętości. Smażone też smakują wyśmienicie. Używamy do tego masła ale nie solimy grzybów gdyż wychodzący z nich sok utrudnia nam smażenie. Kurki można też ususzyć. Niestety podczas tego procesu tracą swój aromat. Przed spożyciem, ususzone kurki, należy namoczyć w wodzie. Moczymy je przez około 30 minut. Wrócą one do swojego poprzedniego kształtu.