SKŁADNIKI:
1. 35 dag soczewicy
2. 5 dag przerośniętego boczku
3. 6 parówek
4. Porcja włoszczyzny
5. 1 cebula
6. 2 ziemniaki
7. 2 ząbki czosnku
8. Liść laurowy
9. Sok wyciśnięty z jednej cytryny
10. Majeranek
11. Sól, świeżo zmielony pieprz
WYKONANIE:
Dzień wcześniej soczewicę opłukać i namoczyć. Następnego dnia odcedzić, zalać litrem wody, dodać liść laurowy i obrane 2 ząbki czosnku i gotować na małym ogniu przez pół godziny.
Świeży boczek pokroić w kostkę i zesmażyć na patelni; warzywa oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, dodać do boczku i przyrumienić. Dodać do soczewicy. Ziemniaki obrać, opłukać pokroić i dodać do reszty produktów. Gotować pod przykryciem następne pół godziny. Po tym czasie doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, majerankiem i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
Parówki obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do zupy.
( Jeśli soczewica jest z puszki, wystarczy zalać ją wodą i zagotować i dalej postępować według podanego przepisu).