Jogurt naturalny w połączeniu z owocami świetnie komponuje się w śniadaniowym menu. Dobrze schłodzony w lodówce jest dobrze przyswajany przez organizm i znacznie szybciej trawiony od sztucznych, słodzonych i barwionych odpowiedników smakowych. Do tego warto zaznaczyć, że jogurt jest bogatym źródłem wapnia, aminokwasów oraz witamin z grupy B i bakterii, które wspomagają układ trawienny człowieka.
Dobrym uzupełnieniem jogurtu może być garść płatków owsianych, które zapewniają długotrwały dopływ energii, uspokajają nerwy, a przy tym utrzymają umysł na odpowiednim poziomie aktywności. Do tego płatki owsiane mają w sobie sporą ilość witamin z grupy B oraz E, które odpowiada za jakość i koloryt skóry, włosów i paznokci.
Maliny i borówki jako uzupełnienie
Nie przepadasz za płatkami owsianymi? Nic straconego, możesz zamienić je np. na maliny. Te mają mnóstwo minerałów i witamin – od witaminy C, przez E, B oraz kwas foliowy, który świetnie komponują się z żelazem. Maliny wskazane są także kobietom w ciąży, osobom z niewydolnością nerek i tym cierpiącym na tak zwaną dnę moczanową.
Do całego zestawu śniadaniowego warto dodać też borówkę amerykańską, do której latem jest powszechny dostęp. To ona podbija serca osób, które mają problemy z wydolnością układu nerwowego, ale amerykańscy badani udowadniają, że borówki poprawiają pamięć, zdolność myślenia, zapobiegając chorobom mózgu.