Rate this post

Po około 8-9 godzinach snu, nasz organizm domaga się dostarczenia mu odpowiednich składników, które postawią go na nogi i pozwolą przetrwać w pracy do pory obiadowej. Najlepszym sposobem na przebudzenie się w letni, gorący poranek jest lekkie, orzeźwiające śniadanie, które poprawią nasze samopoczucie.
Jogurt naturalny z dodatkiem płatów owsianych na dzień dobry

Jogurt naturalny w połączeniu z owocami świetnie komponuje się w śniadaniowym menu. Dobrze schłodzony w lodówce jest dobrze przyswajany przez organizm i znacznie szybciej trawiony od sztucznych, słodzonych i barwionych odpowiedników smakowych. Do tego warto zaznaczyć, że jogurt jest bogatym źródłem wapnia, aminokwasów oraz witamin z grupy B i bakterii, które wspomagają układ trawienny człowieka.

Dobrym uzupełnieniem jogurtu może być garść płatków owsianych, które zapewniają długotrwały dopływ energii, uspokajają nerwy, a przy tym utrzymają umysł na odpowiednim poziomie aktywności. Do tego płatki owsiane mają w sobie sporą ilość witamin z grupy B oraz E, które odpowiada za jakość i koloryt skóry, włosów i paznokci.
Maliny i borówki jako uzupełnienie

Nie przepadasz za płatkami owsianymi? Nic straconego, możesz zamienić je np. na maliny. Te mają mnóstwo minerałów i witamin – od witaminy C, przez E, B oraz kwas foliowy, który świetnie komponują się z żelazem. Maliny wskazane są także kobietom w ciąży, osobom z niewydolnością nerek i tym cierpiącym na tak zwaną dnę moczanową.

Do całego zestawu śniadaniowego warto dodać też borówkę amerykańską, do której latem jest powszechny dostęp. To ona podbija serca osób, które mają problemy z wydolnością układu nerwowego, ale amerykańscy badani udowadniają, że borówki poprawiają pamięć, zdolność myślenia, zapobiegając chorobom mózgu.