Jak zrobić własne piwo

Raciborskie Miodowe (Browar Zamkowy w Raciborzu)

Off 440

Pisałem ostatnio, że mam już po dziurki w nosie piw miodowych, ale wobec nowości z pobliskiego Raciborza po prostu nie mogłem przejść obojętnie.

Raciborskie Miodowe okazało się bardzo miłą niespodzianką. Zacznijmy jednak tradycyjnie od wyglądu. Po nalaniu do kufla oczom ukazuje się jasne, nieprzejrzyste piwo ozdobione około centymetrowej grubości kożuchem piany, która dość szybko odchodzi w niepamięć. Wysycenie średnie, zapach chmielowo-miodowy. W smaku jest miód, ale zupełnie nie dominuje. Dość łatwo „wymacać” goryczkę, a nawet słodową bazę, co dobrze świadczy o umiejętnościach piwowara z Raciborza. Miodowe jest ładnie zbalansowane, nie za słodkie, momentami wręcz wytrawne, co sprawia, że konsumpcja nie jest nużąca, a piwo smakuje orzeźwiająco do samego końca.

Cieszy mnie rozważne podejście browaru do tematu piw miodowych – kolejny nieznośny ulepek nikomu nie jest potrzebny, a kobiety i tak wolą Karmi 🙂 Smaczne piwo, które sprawia, że nie skreślam tego podgatunku z mojej listy zakupów przy następnej wizycie w sklepie.

==Radar==

Alkohol: 5%, ekstrakt: nie podano
Cena: 4,20 zł

Ocena: 8/10

+ jest miód, ale i piwo
+ nieprzesłodzone

– słaba piana

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Gniewosz Korzenne + Gniewosz na Miodzie Akacjowym (Browar Gontyniec)

    Ciemne piwo korzenne – brzmi trochę grudniowo? Może jednak nada się i na upały! Prosta, ale całkiem estetyczna i niestety uboga w informacje etykieta (brak pełnego składu) zawiera stempelek zapewniający konsumenta, że trunek fermentował w otwartej kadzi i długo leżakował. Ale jak długo, tego już się nie dowiemy. Czas na przelanie piwa do szklanki. Piana…

  • Mastne strikes again!

    Dobre wieści z Grupy Żywiec – po entuzjastycznym przyjęciu obu warek warzonego w cieszyńskim Browarze Zamkowym piwa Mastnego (sprzedało się wszystkie 250 tys. butelek), zapadła decyzja o dalszej produkcji tego znakomitego trunku. Oto co można przeczytać w komunikacie GŻ: „Mastne zostało już uwarzone i obecnie leżakuje w piwnicach Brackiego Browaru Zamkowego w temp. ok. 2-3…