Rate this post

Składniki:

1. 6 podudzi z kurczaka
2. 6 młodych ziemniaków
3. 3 młode marchewki
4. 3 papryki (różnokolorowe)
5. 1 młoda cukinia
6. 3 dymki
7. 1 szklanka bulionu
8. 4 łyżki oleju
9. Przyprawa do drobiu
10. Tymianek
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Mięso z kurczaka umyć, osuszyć i posypać solą, przyprawą do drobiu i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Młode ziemniaki i marchewki obrać i umyć. Cukinię umyć i pokroić w półplasterki, ziemniaki w kostkę a marchewkę w talarki. Papryki i dymkę, oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę.
Na patelni mocno rozgrzać olej i zrumienić na nim udka. Mięso przełożyć na talerz, a na patelnię wrzucić pokrojone warzywa, przesmażyć przez kilka minut mieszając. Oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na warzywach ułożyć usmażone udka i podlać gorącym bulionem. Przykryć i dusić na małym ogniu przez 15 minut. Podawać udekorowane gałązkami świeżego tymianku.