Składniki:
Na ciasto:
1. 1 kilogram mąki pszennej
2. 1,5 szklanki letniej wody
3. 2 łyżki oleju
4. 1 jajko
5. Sól
Na farsz:
1. 75 dag mięsa zmielonego mięsa (wieprzowego lub wołowego według gustu)
2. 1 cebula
3. 2 żółtka
4. Czosnek
5. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
6. Masło lub śmietana do polania gotowych pierogów
Wykonanie:
Z podanych produktów zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.
Cebulę i czosnek obrać i drobniutko posiekać. Dodać do zmielonego mięsa wraz z dwoma żółtkami, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wyrobić na gładką jednolitą masę.
Ciasto na pierogi rozwałkować, wycinać krążki, na każdy krążek nakładać porcję farszu, składać na pół i dokładnie zlepiać brzegi formując pierogi.
W garnku zagotować dużą ilość posolonej wody i wkładać partiami pierogi na wrzątek; gotować kilka minut po wypłynięciu. Wyjmować łyżką cedzakową na talerze i podawać ze stopionym masłem lub śmietaną. Takie pierożki także można zapiekać w piekarniku.