Składniki:
1. 75 dag mięsa mielonego (mieszane wołowo-wieprzowe)
2. 3 strąki różnokolorowej papryki
3. 1 pęczek dymki
4. 4 łyżki tartej bułki
5. 2 jajka
6. 3 ząbki czosnku
7. 1 łyżka tartego żółtego sera
8. 2 łyżki oleju
9. 1 łyżka masła
10. Przyprawy: rozmaryn, tymianek, mielona słodka i ostra papryka, gałka muszkatołowa, sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Dymkę oczyścić i pokroić. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim dymkę. Dodać do miski z mielonym mięsem. Wbić jajka, wsypać 3 łyżki tartej bułki i stary żółty ser. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do mięsa. Mięso doprawić do smaku przyprawami i dokładnie wymieszać.
Papryki przekroić, usunąć pestki i białe błonki, umyć i pokroić w paseczki. Przełożyć na sito i przelać wrzącą wodą a następnie zimną (będą jędrne i skórka nie będzie odchodzić).
Wysmarować olejem formę keksową i wysypać resztą tartej bułki.
Na dno formy wyłożyć część masy mięsnej, na niej ułożyć część papryki i przykryć następną warstwą mięsa (robić tak aż do wyczerpania składników- na wierzchu powinno być mięso).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około jedną godzinę.