Rate this post

Składniki:

1. 60 dag mięsa mielonego ( mieszanego)
2. 6 cienkich parówek
3. 6 liści młodej kapusty
4. 1 szklanka mleka
5. 1 bułka kajzerka
6. 1 cebula
7. 1 jajko
8. 3 łyżki oleju
9. Świeża zielona pietruszka
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Liście młodej kapusty umyć i włożyć na 2 minuty do wrzątku i blanszować. Przelać zimną wodą i dokładnie osuszyć. Bułkę kajzerkę namoczyć w mleku.
Parówki obrać z osłonek i zawinąć w liście z kapusty.
Cebulę obrać i drobniutko posiekać. Połączyć z mięsem mielonym. Dodać odciśniętą namoczoną kajzerkę i jajko, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dokładnie wyrobić na gładką masę. Wyrobioną masą oblepić parówki w kapuście i uformować podłużne klopsiki.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim klopsy. W trakcie smażenia często obracać, aby usmażyły się równomiernie. Podawać z młodymi ziemniakami i na przykład młodą marchewką. Przed podaniem udekorować gałązkami zielonej pietruszki.