Rate this post

Stosowanie oleju konopnego staje się coraz bardziej popularne. Dzieje się tak z powodu jego wspaniałych właściwości prozdrowotnych. Często wykorzystywany jest w kuchni, farmaceutyce i kosmetyce. Wysoka zawartość białka, witamin i minerałów sprawia, że olej konopny ma korzystny wpływ na zdrowie. Zapobiega powstawaniu zakrzepów i usprawnia krążenie. Zmniejsza stężenie szkodliwych lipidów we krwi obwodowej, które mogłyby spowodować miażdżycę. Kwasy omega-3 i 6 zawarte w oleju konopnym usprawniają pracę układu odpornościowego, dzięki czemu możemy zapobiec zachorowaniom zarówno na poważne choroby jak i zwykłe przeziębienia. Olej konopny zawiera duże ilości kwasu gamma-linolenowego, który poprawia funkcjonowanie układu hormonalnego i reguluje poziom cholesterolu we krwi. Spożywanie oleju z konopi może pomóc kobietom cierpiącym na zespół napięcia przedmiesiączkowego. Produkt zawiera duże ilości przeciwutleniaczy, które pomagają zapobiegać rozwojowi groźnych nowotworów. Dodatkowo ma działanie przeciwbólowe i łagodzi stany zapalne.