Rate this post

Sztuka przyrządzania posiłków jest znana od dawien dawna. Gotowanie, pieczenie i wszystko związane z przygotowaniem potraw to kulinaria.

W kuchni ważne jest wszystko: od przyrządów do zdolności kulinarnych. Trzeba zadbać o świeżość warzyw i owoców, a także innych produktów. Ważne jest również przestrzegania czasu gotowania i pieczenia. Czasami potrzeba wyczucia, intuicji. Czas przygotowania może się różnić od podanego w przepisie. O 5 minut za długo w piecu czy na patelni grozi spaleniem każdej potrawy czy ciasta.

Cała sztuka przygotowania potraw zwana kulinariami trudna jest do zdobycia. Potencjalni kucharze zanim otworzą dobrą i znaną restaurację, uczą się latami. Niełatwo przyrządzić dziczyznę czy wołowinę, żeby mięso było miękkie, a zarazem wilgotne i przyprawione do smaku. Wydaje się nam, że kucharz to zwykły zawód. I tutaj się bardzo mylimy. Bo kulinaria to sztuka, taka sama jak wykonanie znakomitego obrazu czy rzeźby.

Nie martwy się jednak, ponieważ każdy z nas może zdobyć choć trochę sztuki kulinarnej. Wystarczy zajrzeć do Internetu czy dobrej książki kucharskiej. Pamiętajmy również o wytrwałości w przygotowywaniu potraw. I nie zrażajmy się do gotowania, gdy raz przypalimy zupę.