Gotując różne dania, gospodyni myśli głównie o smaku potrawy, rzadziej bierze pod uwagę prozdrowotne działanie zwykłego obiadu. Tymczasem drobny zabieg polegający na odpowiednim doprawieniu sosu, zupy czy drugiego dania może mieć kluczowy wpływ na nasze zdrowie.
Taką niezwykłą, niepozorną w wyglądzie przyprawą jest czarnuszka. Jej czarne, drobne ziarenka mają intensywny, lekko gorzkawy smak i można je dodawać niemal do wszystkich potraw. Czarnuszka nie jest znaną przyprawą, ale warto jest osypywać nią nasze kulinaria.
Czarnuszka wykazuje działanie antygrzybiczne, antywirusowe i antybakteryjne. Stosowana zewnętrznie, w formie naparu, leczy trądzik, grzybicę i skórę atopową. Istotnie wpływa na układ odpornościowy, zwiększając liczbę limfocytów we krwi. Pomaga także astmatykom, wyciąg z nasion czarnuszki rozszerza oskrzela i łagodzi astmę. Ponadto czarnuszka wpływa korzystnie na obniżenie cholesterolu i poziomu cukru we krwi.
Kulinaria bogatsze o czarnuszkę pozytywnie będą oddziaływały także na wątrobę, ponieważ przyprawa ta odtruwa jej wnętrze.