Rate this post

Składniki:

1. 1 kilogram włoskiej kapusty
2. Pół kilograma mieszanego mięsa mielonego
3. 1 szklanka ryżu
4. 3 jajka
5. 3 łyżki kaszy manny
6. 3 łyżki mąki pszennej
7. 3 łyżki oliwy
8. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Kapustę umyć, osączyć i drobno pokroić. Posypać solą i odstawić, aby puściła sok.
Ryż ugotować z dodatkiem 1 łyżki oliwy.
Jajka wybić do miseczki i dokładnie roztrzepać.
Kapustę odcisnąć z soku, przełożyć do miski, dodać mielone mięso, wystudzony ryż, kaszę mannę i roztrzepane jajka. Całość doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dokładnie wyrobić na gładką masę.
Wilgotnymi dłońmi formować owalne gołąbki, obtaczać je w mące i obsmażyć na złoty kolor. Usmażone ułożyć w garnku i zalać wodą, żeby troszkę je nakryła. Dusić na malutkim ogniu około pół godziny. Podawać z warzywami.