Składniki:
1. 1 kilogram łopatki pieprzowej
2. 2 cebule
3. 3 młode marchewki
4. 1 młody kalafior
5. 2 łyżki oleju
6. 2 łyżki curry
7. 1 łyżka mąki pszennej
8. 2 szklanki bulionu (może być z kostki)
9. 3 ziarenka ziela angielskiego
10. Zielona pietruszka
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Mięso dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić w niedużą kosteczkę. Marchewkę, oskrobać, umyć i pokroić w skośne plasterki. Cebulę po obraniu pokroić w kostkę. Kalafiora umyć, osuszyć i podzielić na pojedyncze różyczki.
W rondlu rozgrzać olej i obsmażyć na nim mięso. Oprószyć curry i mąką pszenną i smażyć jeszcze przez chwilkę. Mięso wyjąć z rondla a na tłuszcz, na którym się smażyło wyłożyć rozdrobnione warzywa. Szybko podsmażyć i włożyć do rondla z powrotem usmażone mięso. Podlać przygotowanym gorącym bulionem, dodać ziele angielskie. Wszystko razem gotować jeszcze dwadzieścia minut. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem udekorować zieloną pietruszką.