Rate this post

SKŁADNIKI:

1. 8 udek kurczaka
2. 2 cebule
3. Ząbek czosnku
4. 2 łyżki oleju
5. 1 łyżka koncentratu pomidorowego
6. 50 dag pomidorów
7. Pół szklanki czerwonego wina
8. Gałka muszkatołowa
9. Mielone goździki
10. Cynamon
11. Puszka czerwonej fasoli
12. Posiekana zielona pietruszka
13. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:

Udka umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem.
W płytkim rondlu rozgrzać olej i usmażyć udka na brązowo, wyjąć, a następnie obraną i pokrojoną w plastry cebulę i czosnek. Gdy warzywa będą ciemnozłote dodać koncentrat pomidorowy i obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, dodać wino i przyprawy (gałkę muszkatołową, mielone goździki i cynamon) do smaku. Zagotować.
Do żaroodpornego naczynia włożyć usmażone udka i odsączoną fasolę a następnie polać przyrządzonym sosem, który można jeszcze doprawić do smaku. Naczynie nakryć i wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 45 minut. Przed podaniem obficie posypać zieloną pietruszką.