OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Rate this post

Kuchnia australijska i kuchnia gastronomiczna

Jedzenie w Australii

Jest wiele miejsc na świecie, które chcielibyśmy zwiedzić. Potrzebujemy jednak na to przede wszystkim czasu oraz pieniędzy. W przypadku pracy na etacie, 26 dni urlopu w ciągu roku to za krótki okres dla regularnego podróżnika. Musimy się jednak pogodzić z tym, że tyle ma nam wystarczyć. Chyba, że z zawodu jesteśmy podróżnikami, pracujemy na pokładach samolotów lub często uczestniczymy w delegacjach zagranicznych.

Jednym z głównych kryteriów przy wyborze punktu docelowego jest jego kuchnia. Dania reprezentujące poszczególne regiony są bardzo dużą zachętą dla turystów. Tak jest na przykład w przypadku kuchni włoskiej lub azjatyckiej.

Wybierając się w dalsze zakątki świata, warto odwiedzić Nową Zelandię lub Australię. Znajduje się tam wiele pięknych miejsc do zobaczenia. Kuchnia australijska jest bardzo zróżnicowana, ponieważ jest połączeniem kilku kuchni zagranicznych, w tym włoskiej, angielskiej i azjatyckiej. Jednym z najbardziej rozpoznawalnych elementów tamtejszej kuchni jest vegemite, czyli pasta do smarowania pieczywa. Produkuje się ją z wyciągu z drożdży i można ją spotkać tylko w Australii. Podsumowując, kuchnia gastronomiczna jest w znaczącym stopniu wizytówką danego miasta lub państwa.