Zdrowa kuchnia

Kotlety mielone w panierce z płatków owsianych

Off 18

Składniki:

1. Pół kilograma mielonego, mieszanego mięsa (wołowo ? wieprzowego)
2. 1 łyżka gęstego przecieru pomidorowego
3. 1 cebula
4. 1 jajko
5. 1 bułka kajzerka
6. 4 czubate płatków owsianych
7. Tłuszcz do smażenia (olej)
8. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Bulkę kajzerkę namoczyć a następnie dokładnie odcisnąć. Przełożyć mięso mielone do miski, wbić do niego jajko, dodać odciśniętą kajzerkę, cebulę i przecier pomidorowy. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wyrobić gładką i zwartą masę. Dłonie zmoczyć i wilgotnymi formować owalne kotleciki.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, kotleciki panierować w wysypanych na talerz płatkach owsianych lekko dociskając dłonią panierkę i smażyć z obydwóch stron na niezbyt dużym ogniu.
Podawać z ziemniakami przybrane świeżą zieleniną.

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Leżajsk Pszeniczne (Grupa Żywiec)

    Jak zohydzić mi ulubiony gatunek piwa. Uwielbiam piwa pszeniczne. Zwłaszcza te warzone z miłością i dbałością o każdy detal, jak choćby opisywane w poprzednim poście Jurajskie Pszeniczne Ciemne. Leżajsk Pszeniczny do tej grupy nie należy. Oczywiście spodziewałem się tego, trudno oczekiwać rewelacji po piwie w segmencie cenowym poniżej 3 zł. Pojawiły się jednak przesłanki, by…

  • Wyrafinowana kuchnia francuska

    Wyrafinowana kuchnia francuska Paryż z wieżą Eiffla i Prowansja z polami lawendy obrazują regionalną rozbieżność, która charakteryzuje również francuską kuchnię. W umiarkowanej strefie klimatu Francji można wyodrębnić aż cztery strefy mikroklimatyczne, co pozwala na różnorodne uprawy. Obecność górzystych terenów sprzyja wypasowi owiec i kóz, co umożliwia produkcję znakomitych serów. Z kolei dostęp do oceanu i…