Rate this post

SKŁADNIKI:

1. 1 szklanka ryżu
2. Pół główki białej kapusty
3. 25 dag kiełbasy
4. 1 łyżka koncentratu pomidorowego
5. 1 cebula
6. 2 ząbki czosnku
7. 2 łyżki oliwy
8. 15 dag żółtego sera
9. 3 szklanki bulionu (może być z kostki)
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:

Kapustę oczyścić z uszkodzonych liśćmi, opłukać, osuszyć i poszatkować.
Cebulę i czosnek obrać; cebulę posiekać, czosnek rozetrzeć z solą.
W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, zrumienić cebulę. Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę, dodać do rondla i podsmażyć. Dodać kapustę i bulion; dusić pod przykryciem.
Ryż opłukać, osączyć i dodać do rondla wraz z przecierem pomidorowym. Całość doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i roztartym czosnkiem. Przykryty bulionem ryż z warzywami i przyprawami dusić na małym ogniu pod przykrywką aż do miękkości.
Danie podawać posypane startym żółtym serem.