Rate this post

Do niedawna kojarzony z dziwactwem, niezrozumiały i wyśmiewany. Obecnie coraz popularniejszy, uznawany za zdrowy i prawidłowy, wręcz modny tryb odżywiania. Wegetarianizm, bo o nim mowa, gości w coraz większej liczbie domów oraz w menu znanych, topowych restauracji. Coraz więcej osób decyduje się na usunięcie ze swojej diety nie tylko mięsa, lecz również ryb i owoców morza.

Niezależnie od tego, czy powodem przejścia na dietę wegetariańską są względy zdrowotne, chęć zmniejszenia wagi ciała, czy też kwestie etyczne, zmiana nawyków żywieniowych nie jest sprawą prostą. Istnieje jednak kilka pomysłów na to, by proces ten był był łatwiejszy.

Przechodząc na wegetarianizm zwróć uwagę na to, by nie zmieniać całkowicie swojego codziennego menu. Produkty mięsne zastępuj alternatywnymi, roślinnymi odpowiednikami. Staraj się jednak, by smak potraw był zbliżony do znanego oryginału. Stosuj podobne przyprawy, to one nadają bowiem odpowiedni smak i aromat każdej potrawie.
Często zauważa się prawidłowość, że osoby, które przechodzą na dietę wegetariańską, zaczynają eksperymentować ze smakami, z nowymi produktami, rozpoczynają przyrządzanie dań wywodzących się z różnych kuchni świata. Popularna jest kuchnia indyjska, która opiera się głównie na daniach wegetariańskich i wegańskich.

Dobrym początkiem do poznania nowych smaków jest odwiedzenie nowych restauracji serwujących dania bezmięsne. Zawsze możemy podpytać o produkty czy przyprawy wykorzystane w tworzeniu dania, a następnie wypróbować je w zaciszu własnej kuchni.