Piwo tesco

HEROLD PSZENICZNY

Off 147

HEROLD PSZENICZNY

Rodzaj piwa: jasne pszeniczne (svetly kvasnicowy lezak)
Zawartość alkoholu: 5,0%
Zawartość ekstraktu: ?%
Skład: woda, słód pszeniczny,słód jęczmienny, drożdże , chmiel
Cenna: 5,20 zł ( butelka )

temperatura spożycia: pokojowa

 

Zachęcony pozytywnymi doznaniami z degustacji poprzedniego Herolda zakupiłem sobie dzisiaj kolejnego: pszenicznego. Tak jak wspominałem wcześniej wybór był duży więc martwiłem się, że spędzę dłuższy czas nie mogąc się zdecydować. Okazało się, że nie tylko mi smakował i dzisiaj w sklepie były tylko dwa rodzaje, najdroższe. Padło na pszenicę.

Kolor żółtawo złoty, w zależności czy patrzę na światło lampy czy monitora (na dworze jest już zmierzch). Piana wysoka, dość szybko opadająca. Jak a na pszeniczne przystało piwo jest mętne ale bez przesady. Być może, że leżakowało dłużej niż wystarczająco.

Zapach bananowo donaldowy, świetny. Smak podobnie. Ciężko jest mi pisać o pszenicznych ponieważ nie pijam ich za dużo i nie wiem co jest ważne.  Niektóre z tych co piłem, było czuć drożdżami, rybą (podobno pszeniczne utrwala się jakimś kwasem rybnym). Większość była zbyt intensywna w smaku i zapachu, zamulająca. Herold jest zupełnie inny, wyraźnie czuć banany i donalda:) łagodnie nagazowane, pije się wyśmienicie. To moje pierwsze czeskie pszeniczne ale już wiem, że ciężko będzie znaleźć lepsze (mam jednego faworyta wśród pszenicznych ale niemieckich).

Herolda poznałem całkiem niedawno ale w moim rankingu wychodzi na prowadzenie. Polecam!

About the author / 

admin

Menu:

Losowe artykuły:

  • Smoky Joe (AleBrowar)

    Mieliśmy już wiśnię, śliwkę, jabłko, czekoladę, malinę – i co tam jeszcze – w piwie. Najwyższy czas na whisky! Nowość z AleBrowaru jak zwykle urzeka oprawą graficzną etykiety: i postać, i kolorystyka, i użyty w nazwie font – wszystko bardzo mi się podoba. Jeśli chodzi o styl: jest to stout zawierający słód wędzony szkockim torfem….

  • Kuchnia węgierska

    Kuchnia węgierska Morze w środku lądu – tak właśnie prezentuje się w naszych wyobrażeniach największe jezioro Europy Środkowej, Balaton. Węgry stanowią skarbnicę ryb słodkowodnych. Największą sławę uzyskała odmiana sandacza nazywana fogas. Pysznie przyrządzona szybko znika z talerzy. Rybka prosto z Balatonu jest podawana np. w formie duszonej z kiszoną kapustą, pieczona na ruszcie lub po…