Rate this post

Podczas doboru frytkownicy do restauracji, baru, jadłodajni czy punktu z kebabem ważne jest, aby urządzenie było szybkie, wydajne i możliwie, jak najbardziej oszczędne. Większość osób zwraca uwagę na moc urządzenia, która pozwala na wydajną pracę, szybkie nagrzewanie się oleju i smażenie nawet frytek zamrożonych. Pod uwagę warto wziąć także pojemność misy. W domu niewielka frytkownica wolnostojąca w zupełności wystarczy, ponieważ porcje dla rodziny nie są wielkie. W lokalach gastronomicznych misa na olej musi być większa, ponieważ często smażone są duże porcje. Wiele zamówień może być problemem, gdy zakupiona frytkownica gastronomiczna będzie miała zbyt małą misę na olej. Klienci nie lubią długo oczekiwać na zamówienia, dlatego zbyt wolna obsługa może powodować straty. Misa powinna mieć pojemność powyżej 5 litrów. Ważne jest, aby była ona wyjmowana, co pozwoli ją bardzo łatwo czyścić (najwyższa higiena jest podstawą w gastronomii, a frytkownice z misą, której nie można wyjąć do mycia są bardzo problematyczne).