Składniki:
1. 2 podwójne filety z kurczaka
2. 40 dag szpinaku
3. 2 łyżki oleju
4. 3 łyżki masła
5. 4 plastry szynki
6. 2 cebulki szalotki
7. 3 ząbki czosnku
8. 1 jajko
9. Gałka muszkatołowa
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć i osuszyć. Rozciąć na 4 kotlety i lekko rozbić. Oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć na nim filety. Zdjąć obsmażone mięso z patelni, przestudzić i każdy kawałek owinąć w plasterek szynki.
Szpinak przebrać, umyć i osączyć. Na patelni rozgrzać masło, włożyć szpinak i przesmażyć około minuty. Szpinak przełożyć na sitko, lekko odcisnąć a potem posiekać. Cebulki i czosnek obrać i posiekać. Zeszklić na jednej łyżce masła. Dołożyć szpinak i razem poddusić kilka minut. Przyprawić solą i gałką muszkatołową, wymieszać z jajkiem.
Szpinak rozsmarować na dnie formy i położyć na nim kawałki kurczaka owinięte szynką. Polać łyżką stopionego masła. I piec przez 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.