Rate this post

SKŁADNIKI:

1. 2 szklanki mąki pszennej
2. 3 łyżki masła
3. 5 żółtek
4. 1 ? 2 łyżki kwaśnej śmietany
5. 1 kieliszek mocnego alkoholu
6. Szczypta soli
7. Mąka do podsypania
8. Cukier puder do posypania
9. 2,5 szklanki oleju do smażenia

WYKONANIE:

Przesiać mąkę na stolnicę, dodać żółtka, masło, alkohol, szczyptę soli i tyle śmietany, aby zrobione ciasto było tak twarde jak na makaron. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić, a potem energicznie wybić wałkiem ciasto przez około 15 minut, aż na cieście zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza. Obite ciasto odstawić na godzinę w chłodne miejsce, aby sobie odpoczęło.
Po godzinie ciasto rozwałkować cieniutko na stolnicy podsypanej mąką. Z ciasta powycinać serduszka (z dziurką w kształcie serduszka w środku).
W rondlu rozgrzać olej i do bardzo gorącego (sprawdzić temperaturę wrzucając kawałek ciasta, jeśli szybko wypłynie na powierzchnię olej jest dostatecznie rozgrzany) wrzucać partiami serduszka i smażyć na złoty kolor z obu stron. Delikatnie wyjmować i układać na papierowym ręczniku, aby dobrze się osączyły. Po wystudzeniu przełożyć na paterę i oprószyć cukrem pudrem.